По разпореждането на прокуратурата НАП проверява фирми за корупция при

...
По разпореждането на прокуратурата НАП проверява фирми за корупция при
Коментари Харесай

По разпореждане на прокуратурата: НАП проверява фирми за продажба на газ в правителството „Петков“

По разпореждането на прокуратурата Национална агенция за приходите ревизира компании за корупция при продажба на природен газ от Чирен, написа bnews.bg, като сигналът е от някогашният евродепутат Николай Бареков.

Според него е доста евентуално след тези инспекции Кирил Петков като министър председател и негови министри да бъдат измежду първите със свалени имунитети за корупция в Народното събрание. В момента единственият без имунитет е Радостин Василев от Политическа партия, който се проверява.

По неофициална информация Национална агенция за приходите е направила инспекции за определяне на обстоятелства и условия за корупция с газ на две сдружения. Става въпрос за осъществената съзнателно замяна на собствеността на съхраняваните количества природен газ в хранилището в „ Чирен ” посредством борсови покупко-продажби през платформата за търговия на сдружението „ Газов хъб Балкан “, което е дъщерно на държавния оператор на газохранилището и на газопреносната мрежа на България – „ Булгартрансгаз “.

От изнесените данни от Национална агенция за приходите излиза наяве, че инспекции са осъществени на две сдружения от 30-те компании, на които Русия наложи наказания свързани с търговията, преноса и съхранeнието на съветски природен газ в Европейски Съюз, Англия, Съединени американски щати и Швейцария. Като притежател на капитала ѝ е посочена „ Газпром Швайц АГ “. 

В държавното управление „ Петков “ болшинството в енергийната комисия на Народното събрание засекрети 8 компании, които купуваха на държавната борса в петък газа от остатъка на „ Булгаргаз “, който бе продаден в 18 покупко-продажби. Това бяха 37 400 мегаватчаса газ, изтъргувани на цена от 150 лева

„ Има подадени два сигнала до Национална агенция за приходите от мое име през 2022 година. Чак в този момент бях известен, че е осъществена инспекция, резултатите от която обаче не могат да ми бъдат предоставени, защото съставляват данъчна и осигурителна информация според Данъчно-осигурителен процесуален кодекс ”, обясни Николай Бареков и означи, че сигналите, както и отговорът на Национална агенция за приходите, са импортирани до основния прокурор Иван Гешев и е била извършена среща с прокуратурата.

„ Надявам се Кирил Петков и Асен Василев да са измежду първите със снети имунитети от Гешев поради безобразните далавери с газови комисионни, които вършеха по нощите. ”, добави Бареков.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР