По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина

...
По разпореждане на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина
Коментари Харесай

Министър Захариева ще извика посланика на Турция за обяснение

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, посланикът на Република Турция в Република България ще бъде извикан в Министерство на външните работи в понеделник, с цел да даде пояснение за думите си от през днешния ден, с които приканва българската страна да насърчи проучването на турския език като непознат език. Това се споделя в публично известие на министерството.

При разкриване на нов цех на турска компания в Кърджали Хасан Улусой изрази мнение, че вложенията от Турция ще се усилят, в случай че повече български жители владеят турски и прикани българката страна да помогне за по-ефективното му проучване.

Остро на думите на посланика досега реагираха министър председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Красимир Каракачанов, партия Вътрешна македонска революционна организация, водачът на Българска социалистическа партия, и партия " Воля ".

" Думите на посланика звучат смущаващо, защото българското държавно управление в никакъв случай не е попречило свободното чуждоезиково образование. Турски език може да се учи в учебно заведение наред с британски, немски, френски, китайски, японски, румънски, съветски, иврит. В тази връзка подчертаваме, че такова изявление от посланика на прилежаща и партньорска страна като Турция не подхожда на упованията на Република България за това, по какъв метод следва да се развиват нашите добросъседски и другарски връзки ", се споделя в позицията на външно министерство.

Външно министерство извика за пояснение турския дипломат и при предходния скандал, обвързван с изявлението на министъра на външните работи Мевлют Чавушоглу на Турция преди близо два месеца. На избирателен протест той разгласи, че след напън българският парламент е трансформирал Законът за вероизповеданията.

Става въпрос за поправката, с която бяха разсрочени за 10 години обществените задължения на вероизповеданията. От нея най-облагодетелствано е Главното мюфтийство, което е главният дебитор на страната, с над 8 млн. лв. отговорности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР