По разпореждане на премиера работната група към МРРБ трябваше в

...
По разпореждане на премиера работната група към МРРБ трябваше в
Коментари Харесай

Кметът на Перник: Бездействието на МРРБ е хронично, решения не се търсят

" По предписание на премиера работната група към Министерство на регионалното развитие трябваше в незабавен порядък да реши казуса. За 1 месец тя се е събрала два пъти. За този 1 месец нищо от това, което беше разпоредено от премиера не е направено. Нови спешни групи в Перник, да вземем за пример. Появи се една от Благоевград за ден – два. Нови водохващания и водоизточинци. Нови разновидности за в допълнение докарване на вода към бент. " Студена ", като стартираме от " Софийска вода " през Долна диканя, през всички разновидности, които единствено стоят на хартия, без придвижване по въпроса ". Това съобщи пред bTV кметът на Перник Станислав Владимиров.
" Пак сме на изречението " Търсим разновидности ". Това в случай че звучи съществено от страна на министерството, просто мъчно ми е да разясня, съобщи той. Това беше преди месец и през вчерашния ден още се търсят разновидности ", добави той. " На нас всеки час ни е значим. Дори не е ясно дали " Софийска вода " може да се включи. Знаете размерът на бент. " Искър " е 25 пъти по-голям в сравнение с бент. " Студена ". Капка в морето ще бъде присъединението на град с мащабите на Перник. Той може да реши казуса дълготрайно, само че няма съответен отговор и на това. Да кажат бент. " Долна диканя " не става, не са го споделили. Всичко е допустимо при политическа воля ", счита градоначалникът
На 10 декември при районния министър Петя Аврамова се организира среща с него и регионалния шеф, след която стана ясно, че в Перник и района се вкарва нов режим, тъй като не може да се пести задоволително вода със остарелия и има проблем със снабдяването на високата зона на града. Новият график е следният: Някои от села към Перник ще имат вода всеки ден от 16:00 часа до 22:00 часа, а в други- като кв. Църква - ще има вода през ден. Още за новия воден режим можете да прочетете в ТАЗИ СТАТИЯ. Новият кмет на Перник акцентира, че най-вероятно водният режим ще влезе в действие. Възможно е обаче по празниците в края на годината да бъде краткотрайно спрян.
" По-суровият режим беше единственото, което предложиха от Министерство на регионалното развитие без никаква аргументация. На въпроса каква вода ще спести този режим – още веднъж не ми беше даден отговор ", съобщи Владимиров.
" Това безучастие става хронично за Министерство на регионалното развитие. Зададох въпрос още септември месец, доста съответен от трибуната на Народното събрание – по какъв начин се ръководят бент. " Студена " и ВиК-Перник, не получих съответен отговори. Ние сме на прикрит воден режим от близо година. Заради неприятна организация на дужеството, което не може да обезпечи вода до всички клиенти ", сподели градоначалникът.
Виновни досега бяха посочени двама – регионалният шеф Ирена Владимирова, която беше отстранена. Същата орис сполетя и дългогодишният началник на ВиК – Перник – Иван Витанов. Новият кмет чака инспекцията на прокуратурата по случая – с цел да се разбере има ли и други виновни за „ тази филантропична рецесия, пред която сме изправени сега. Надявам се на положителни дейности от прокуратурата ", съобщи той.
В момента в бент. " Студена " има малко над 4,3 млн. кубика вода. " Не е ясно дали това е същинският размер, тъй като не получих отговор от Министерство на регионалното развитие. На въпрос по кое време доближаваме мъртвия размер също не получих конкретика ", изясни Владимиров.
Мъртвият размер на язовира е водата малко над дъното. Тя е с разнообразни качествени индикатори и не става за консумация. Това се приема и за равнището, от което даден язовир се счита за пресушен. Доказват го проби на РЗИ, които изследват качеството на водата. За множеството язовири, които водоснабдяват региони в страната, е ясно по кое време се доближава до мъртвия размер и той непрестанно се следи. " И на това няма съответен отговор ", сподели новия кмет.
От думите на Владимиров стана ясно и че парите за пречиствателната станция в града, които даде обещание министър председателят, още не са отпуснати. На днешното съвещание на Министерския съвет се надявам това да се случи, разяснява той.
" Единствената воля за решение на казуса е от страна на премиера и никой надолу по веригата. Казвам го с най-голямо оскърбление “, безапелационен беше Владимиров. Станцията ще бъде ремонтирана сега, в който дойдат парите. " Тя е предварителна защита при постигане на така наречен мъртъв размер. Затова и специалисти ме увериха, че ще може да се ремонтира и зимата ", посочи кметът.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР