По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова фирма Мадес

...
По разпореждане на министъра на туризма Николина Ангелкова фирма Мадес
Коментари Харесай

"Мадес груп" остава без разрешение да извършва туроператорски услуги

По предписание на министъра на туризма Николина Ангелкова компания " Мадес груп " ще бъде заличена от Регистъра на туроператорите и туристическите сътрудници, който е част от Националния туристически указател, оповестиха от ведомството. Сайтът на компанията е краткотрайно спрян, демонстрират опит да бъде посетен.

Регистърът се поддържа на уеб страницата на туристическото ведомство и в него всеки консуматор може да ревизира дали даден турагент или туристическа организация имат лиценз, годна застраховка за професионална отговорност и други

До решението се стига откакто специалисти от Министерството на туризма и Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) направиха щателна инспекция на туроператора. Тя стартира след голям брой сигнали в медиите на консуматори, които през уеб страницата travelbazar.bg са декларирали и платили ваканции на въпросния туроператор, за които след това им е било обявено, че не могат да се състоят, а парите им не са били върнати.

При инспекциите е следено дали туроператорът дава отговор на всички условия регламентирани в Закона за туризма. Едно от откритите нарушавания е обвързвано със наложителната застраховка, която би трябвало да има компанията. Последна показана лавица в Министерство на туризма, маркирана в Националния туристически указател, е с годност до ноември 2016 година

По време на инспекциите по случая КЗП е открила, че туроператорът има подписана застраховка, само че наградата по нея не е импортирана, което я прави недействителна. В Закона за туризма не съществува опция регистриран туроператор краткотрайно да стопира активността си и да няма годно подписана застраховка " Отговорност на туроператора ".

В уведомително писмо от Манол Иванов, упълномощеното лице на " Мадес груп " се твърди, че от 1 октомври 2016 година туроператорът е прекратил всевъзможни взаимоотношения с компания " Травел базар ". От тогава до сегашния миг платформата е работила от името на " Мадес груп ", като е рекламирала и продавала туристически пакети, без познание на туроператора, с което " Травел базар " се е облагодетелствала, написа още в писмото.

" Решаването на въпроса, с активността на туроператора без годна застраховка, не търпи отсрочване, с цел да се отбрани публичния интерес ", разяснява министърът на туризма Николина Ангелкова, представена от пресцентъра си. И разясни, че в институцията не престават да постъпват тъжби от жители за неосъществени почивки и невърнати средства от " Мадес груп " и Травел базар ".

След издаването на заповедта за изтриване на " Мадес груп " тя ще бъде връчена на туроператора, който в 7-дневен период би трябвало да върне оригинала на удостоверението за регистрация за осъществяване на туроператорска и туристическа агентска активност.

Освен това компанията няма да може да кандидатства за ново позволение в границите на 2 години. Туроператорът може да апелира процедурата, само че в същото време осъществяването й няма да спре.

Междувременно в края на предходната седмица ГДБОП е спряла уеб страницата " Травел Базар " се схваща от съобщение на дирекцията до Министерство на туризма. Дотогава обаче платформата е траяла да популяризира почивки.

От известието не се схваща и дали ще бъдат взети ограничения против уеб страницата както и дали платилите неосъществени почивки ще получат парите си.

На последния въпрос наскоро министърът на туризма отговори, че тъкмо за такива случаи е нужно основаването на гаранционен фонд, който да поеме заплащанията, когато това не може да стане от застрахователя на туристическата организация или туроператор.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР