По разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено

...
По разпореждане на министъра на околната среда и водите Нено
Коментари Харесай

РИОСВ е предприела действия по два случая на нарушения в района на Камчия

По предписание на министъра на околната среда и водите Нено Димов специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна неотложно са направили инспекция по постъпил сигнал за разораване на дюни в КК „ Камчия “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

Установено е, че на плажната линия - в региона на околност „ Бункера “, на територия с приблизителна обща повърхност към 1,7 дка, има следи от прекосяване на транспортно средство и отъпкване на единична сухолюбива растителност. По време на инспекцията на терен не е открита техника и осъществяване на действия.

Предприети са дейности за изясняване на събитията, снети са координати на засегнатата територия и е поискана информация от Службата по геодезия, картография и кадастър - Варна за съществуване на дюни. За случая е известена Окръжна прокуратура - Варна и е осведомено Министерството на туризма.

След направена инспекция в Регистъра на предпазените естествени обекти в териториалния обсег на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна и наличната все още цифрова осведомителна система за предпазените зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “, е открито, че гореописаната територия не попада в рамките на предпазени територии по смисъла на Закона за предпазените територии, само че отчасти попада в предпазена зона за запазване на дивите птици BG0002060 „ Галата “, оповестена със Заповед № РД-127/10.02.2012 година на министъра на околната среда и водите.

Същевременно по различен случай, при който при планова инспекция на 17 юни 2019 година в предпазена околност „ Лонгоза “ бяха открити противозаконни изкопни действия със профилирана техника в коритото и по устието на река Камчия, беше открит причинителят и му беше връчен акт за определяне на административно нарушаване. С цел възобновяване на засегнатите естествени местообитания както и естествения образ на предпазена околност „ Лонгоза “ през днешния ден Регионална инспекция за опазване на околната среда - Варна издаде наставление на причинителя да отстрани новообразуваната дига от пясък и каменни блокове (парчета, късове), която попречва естественото оттичане на река Камчия.

Защитена околност „ Лонгоза “ е някогашна буферна зона към резервата „ Камчия “ и попада в предпазени зони от екологичната мрежа „ Натура 2000 “ - „ Камчия “, избрана според Директивата за запазване на естествените местообитания и на дивата флора и фауна, и „ Комплекс Камчия “, избрана според Директива за запазване на дивите птици.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР