По разпореждане на кмета , Община Бургас стартира серия от

...
По разпореждане на кмета , Община Бургас стартира серия от
Коментари Харесай

Добрата новина: Спасяват старите къщи на Бургас

По предписание на кмета, Община Бургас започва серия от процедури за избавяне на старите къщи в централна градска част. Въпреки че са частна благосъстоятелност и са под контрола на Националния институт за недвижимо културно завещание, някои от постройките са в сериозно положение поради безучастие на притежателите им. Тези в най-лошо положение ще бъдат ремонтирани от Община Бургас, а против нехайните притежатели ще бъдат заведени каузи за възобновяване на разноските.

Най-спешни дейности ще се подхващат против притежателите на 7 сгради- монументи на културата, които са в сериозно положение, само че и с историческа стойност. Въпреки предписанията, те не са подхванали безусловно никакви дейности да ги обезопасят и ремонтират.

Комисия от Община Бургас е направила наставления на тези здания, изпратени са писма до притежателите със периоди да подхващат дейности и при несъблюдение ще се пристъпи към процедура за поправяне и завеждане на насрещни искове.

223 са бургаските здания единични недвижими културни полезности – в центъра и кв. " Възраждане “. Според Закона за културното завещание (ЗКН), притежателите им би трябвало да изискат мнение от Националния институт за недвижимо културно завещание, в случай че желаят да ги ремонтират, надстроят или пристроят. Липсата на специфичен режим за огромна част от скъпите здания прави процеса по координиране дълъг и сложен. Затова Община Бургас ще продължи да спомага на всички притежатели във връзка с планиране и координиране на процедурите с НИНКН, с цел да не се стига да състояние, в което постройката продължава да се разрушава, до момента в който изчезне изцяло.

" Благодаря на дейните и съзнателни притежатели на остарели здания в Бургас, които ги реставрират със лични сили и средства. Благодарен съм и на тези, които търсят нашата поддръжка, с цел да се започва развой по подготовка на документи и след това обновителни действия. Не е върнат никой с искане за подобен вид подпомагане. Но на третата категория притежатели – тези, които не вършат безусловно нищо и чакат постройките да се саморазрушат – желая да кажа, че търпението ни няма да е безпределно и ще се наложи да стартираме поправки с общински средства, които след това ще търсим по правосъден път “, сподели кметът.

От общо 223 здания културни полезности в града, 140 са в положително техническо положение. Те са реставрирани и имат добър общ тип.

Извършени са инспекции и огледи на място, каквито Община Бургас реализира регулярно и са установени 7 здания в рисково положение, с компрометирани фасади и конструкции; 40 здания в неприятно положение на фасадата, като обрушени мазилки и развалени покривни конструкции; 36 здания в приемливо положение, които имат единствено частични пострадвания по фасадите.

От години Община Бургас работи за запазване и възстановяване на архитектурното си завещание посредством особено основаната общинска стратегия " Нов Живот за Старите Фасади “. С нея се обезпечава поддръжка на притежателите на здания културни полезности посредством правене на планове за реставрационни ограничения и съгласуването им с Националния институт за недвижимо културно завещание и Министерството на културата. По този метод Общината спомага за превъзмогване на една от най-големите спънки пред притежателите. По програмата през последните 3 години са направени планове за 8 здания, които по-късно са съгласувани с Института и МК. Със лични средства Община Бургас е ремонтирала една от тези здания, след което по правосъден ред е изискала и възстановила от притежателите вложените средства за ремонта. Други 3 здания са ремонтирани от самите притежатели с техни средства.

С европейски средства Община Бургас ремонтира, реставрира и вкара ограничения за енергийна успеваемост в общо 7 здания, 3 от които единични културни полезности, а останалите 4 са част от групови културни полезности.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР