По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната

...
По разпореждане на главния прокурор Иван Гешев разследванията на водната
Коментари Харесай

Гешев пое под надзор досъдебните производства за водната криза в Перник

По предписание на основния прокурор Иван Гешев следствията на водната рецесия в Перник и аргументите, довели до нея, са взети на специфичен контрол. Надзорът ще се прави персонално от прокурор от Отдел „ Специализиран “ във ВКП, оповестиха оттова.

Образувани са досъдебни производства в Специализираната прокуратура и в Окръжна прокуратура – Перник. Разследването, следено от прокурор от СП, се води против длъжностни лица от общинската и регионалната администрация за това, че в интервала 2017 – ноември 2019 година не са положили задоволително грижи, надлежно за водопреносната и водоснабдителната мрежа в Община Перник, и за стопанисването на водния запас в бент. Студена. От това са настъпили обилни нездравословни последствия. Разследването се води по член 219, ал.1 от Наказателен кодекс (за безстопанственост). Следствените дейности са предоставени на следовател от Следствен отдел към окръжна прокуратура – СП.

В хода на досъдебното произвеждане следва да се обясни по кое време е бил доближат сериозният най-малко на водата на бент. Студена; имало ли е и какви водни загуби в интервала 2017 – 2019 година, дължащи се на амортизирани експлоатационни съоръжения; осъществявани ли са метеорологични, хидрологични и воднобалансови оценки на язовира и в случай че да – по кое време.

Ще се ревизират разрешителните за водовземането и използването на водите от бент. Студена,  дали са пренасочвани водни запаси към други обитаеми места и промишлени консуматори, както и дали е имало незаконосъобразно разходване. Предмет на следствие са дейности или бездействия на длъжностни лица във „ ВиК-Перник “ ООД, Община Перник, Областна администрация и Басейнова дирекция-Западнобеломорски басейн в Благоевград.

В Окръжна прокуратура– Перник се води досъдебно произвеждане за дейности или бездействия на длъжностни лица от „ ВиК – Перник “ ООД по член 219, алинея 1 от Наказателен кодекс (за безстопанственост). Разследването се води от екип от прокурори от Оперативна програма – Перник и чиновници на ОДМВР – Перник. -->

Извършват се интензивни процесуално – следствени дейности на място, разпитват се очевидци. В хода на следствието следва да се изяснят и възможни данни за нарушение на целостта на хидротехническо оборудване от Паракарийския деривационен (воден) канал в местността „ Кокалов егрек), където е отклонявана вода за с. Ярлово, Община Самоков.

По разпореждане на премиера с следствието на пернишката водна рецесия се зае и икономическата полиция и персонално основният секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР