По-рано този месец потребителката зад TikTok акаунта Business Women University

...
По-рано този месец потребителката зад TikTok акаунта Business Women University
Коментари Харесай

#Wealth: Две трети от финансовите съвети в TikTok са опасни

По-рано този месец потребителката зад TikTok акаунта Business Women University Патриша Милан се похвали, че си е осигурила 150 000 $ в брой. От видеата ѝ излиза наяве, че с цел да направи това, е употребила оптимално кредитните си карти. Планът ѝ е с тези пари да си купи апартамент, който да дава чартърен посредством Airbnb и с приходите от него да изплати задълженията си.

В друго видео тя дава препоръки по какъв начин да се сдобием с високи предели по кредитните си карти, като създадем поредност от кръгови транзакции в границите на личните си компании - което в действителност е нелегално.

Очаквано, финансови специалисти заляха със студена вода и двете тактики, показани от Милан. Още по-обезпокоителното, е че тя надалеч не е единственият инфлуенсър, който акцентира нездрави финансови правила, отбелязва Fast Company.

Тази концепция се оказа много примамливо заричане в TikTok, където клиповете маркирани с хаштага #wealth, са събрали 55 милиона гледания през последния месец, съгласно данни на платформата.

Видеоклиповете, маркирани с #millionaire, са гледани 69 милиона пъти през последните 30 дни, а тези с #financialfreedom са гледани от 20 милиона души.

Има единствено един проблем: скорошно изследване на платформата за борсови изследвания WallStreetZen откри, че 63% от видеоклиповете в TikTok, свързани с акции, са подвеждащи. Още по-лошо - 95% от тях не съдържат никакви предизвестия за капиталови опасности.

" Ако хората се възползват от тези препоръки, няма кого да обвинят. Основното нещо е да не влизате в YouTube или TikTok за тези неща. Говорете с същински човек ", споделя Кристин Кийфър, старши шеф в Регулаторния орган на финансовата промишленост (FINRA).

Кийфър счита, че нежеланието на доста хора да разкриват финансови терзания или проблеми също играе роля за известността на клиповете със препоръки, защото има " известна степен на информация, която хората могат да съберат, без да се усещат по този начин, като че ли разкриват персоналното си положение ".

Някои от по-съмнителните упътвания в TikTok включват насоки за отбягване на налози, фамилни почивки, таксувани като бизнес разход, и други схеми. 

Подробните и точни данъчни препоръки са " прекомерно комплицирани за 60-секунден видеоклип ", споделя пред Fast Company Крис Уейлън, сертифициран счетоводител от Ню Джърси. Той се тревожи какво е въздействието на хората, които оферират финансови препоръки без действителен опит, и са показани като равностойни на същински специалисти.

" Някои консуматори дават препоръки, като че ли са законни, а в действителност могат да те доведат до пандиза ", прибавя той. Като се има поради, че съгласно изследванията трима от всеки четирима от поколението Z разчитат на платформи като TikTok и YouTube за финансово обучение, това може да се окаже проблем в голям мащаб.

Уейлън счита, че TikTok би трябвало да вкара по-строги процедури за инспекция на обстоятелствата, когато става въпрос за показване на финансова информация. Той също по този начин признава, че това е по-скоро неточност на потребителя, в сравнение с нещо друго.

Един от проблемите, които вършат препоръките в обществените медии толкоз подвеждащи, споделя Кийфър от FINRA, е че платформите са основани да провокират страсти и да предизвикат внезапни реакции - нито едно от които не е потребно, когато става въпрос за финансови решения.

" Важно е хората да забавят процеса на взимане на решения и да осъзнаят, че страстите им може да вземат превес. Може просто да желаят да решат бързо даден проблем, а интернет и обществените медии са им дали някаква тактика за благоприятни условия ", отбелязва тя.

Кийфър поучава да си поемете мирис, преди да следвате препоръки от обществените медии, и да проверявате достоверни запаси.

Помнете, че когато става въпрос за финанси, за разлика от други аспекти на живота ни, максимата, че обществените медии могат да преувеличават, в никакъв случай не е била по-вярна.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР