По-рано този месец, Microsoft припомни на собствениците на устройства, задвижвани

...
По-рано този месец, Microsoft припомни на собствениците на устройства, задвижвани
Коментари Харесай

Microsoft официално се оттегля от пазара на смартфони

По-рано този месец, Microsoft напомни на притежателите на устройства, задвижвани от Windows 10 Mobile, че поддръжката на операционната система ще завърши на 10 декември, макар че някои услуги могат да останат дейни в продължение на месеци след тази дата. В документа Microsoft също по този начин се обръща с апел към потребителите на Windows 10 Mobile да се насочат към смарт телефони с Android или iOS.

" От 10 декември 2019 година потребителите на Windows 10 Mobile към този момент няма да получават гратис нови актуализации на отбрана, варианти за поддръжка или онлайн възобновяване на системата от Microsoft ", се споделя в обръщението на софтуерния колос.



Краят не беше изключително неочакван

По-рано от Microsoft обявиха, че ще поддържат всяка версия на Windows 10 Mobile - в началото операционната система беше обновявана на всеки шест месеца, сходно на настолната. Последната актуализация на Windows 10 Mobile обаче беше маркирана като 1709 във към този момент познатия формат на Microsoft “ГГ/ММ “, пусната през октомври 2017 година

Точно преди да започва Windows 10 Mobile 1709, Джо Белфиоре, вицепрезидент Experiences and Devices в Microsoft, признава очевидното: " Изграждането на нови функционалности и хардуер не е във фокусът ни”. По този метод той дава отговор на въпросителните към бъдещето на операционната система и решението на компаният за отдръпване от дизайна на хардуер и продажбите на смарт телефони.

Както към този момент стана ясно, в известието за поддръжката Microsoft прикани всеки, който към момента употребява устройство с Windows 10 Mobile, да го размени с такова, задвижвано от друга мобилна операционна система. Но този факт си заслужава да се подчертае, защото не всеки ден софтуерният колос приканва клиентите си да преминат към програмен продукт, който не е основан от личните му инженери.

Въпреки че актуализациите за сигурност и други съществени функционалности ще престанат да се появяват след 10 декември обаче, някои услуги, свързани с Windows 10 Mobile и неговите устройства, ще останат дейни. " Поддръжката на автоматизирано и ръчно основаване на нови аварийни копия на устройства и някои приложения ще продължи още 3 месеца, завършвайки на 10 март 2020 година ", декларират от Microsoft. Други функционалности, в това число качване на фотоси онлайн, запаметяване и възобновяване на устройство от действителен списък " могат да продължат да работят още 12 месеца, след формалния завършек на поддръжката " или до края на 2020 година

Един от признаците на сериозността на желанията на Microsoft идва от обстоятелството, че комерсиалните клиенти, които постоянно остават предпазени от най-болезнените промени в политиката на компанията, ще бъдат отрязани от поддръжка по едно и също време с останалите потребителите.

По-малко от две години след оповестяването на придобиването на телефонните активи на Nokia и малко повече от година след приключването на договорката - Microsoft призна, че този ход е злополука, като отписа 7.6 милиарда $ инвестиция. Впоследствие компанията остана в бизнеса със смарт телефони, само че с цената на обилни съкращения. Дори тази тактика обаче се оказа неустойчива. До началото на 2017 година приходите на компанията от това перо спаднаха съвсем до нула.

По-късно същата година пристигна и новината, че всички разработки на Windows 10 Mobile са прекратени.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР