По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните

...
По-рано този месец, британския Институт за геоложки проучвания и Националните
Коментари Харесай

Магнитният северен полюс продължава да се движи към Русия. Какво означава това?

По-рано този месец, английския Институт за геоложки изследвания и Националните центрове за екологична информация на Съединени американски щати пуснаха още една актуализация на международния магнитен модел, прогнозирайки, че магнитният полюс ще продължи своето пренасяне към Сибир със скорост към 40 км годишно.
Геофизикът и геомагнитен експерт доктор Циаран Беган предвижда, че компасите ще стартират да сочат на изток от географския, същинския Северен полюс в границите на идващите 20 години.
" До 2040 година всички компаси евентуално ще сочат на изток от същинския север ", споделя ученият, който взе участие в основаването на обновения международен магнитен модел, пред Business Insider.
Използван от всичко - от приложения за компас за смарт телефони до системи за транспорт на GPS и телекомуникации, Световният магнитен модел беше актуализира през миналата година, като учените заместиха модела за 2015 по-рано от плануваното, откакто пресметнаха, че той става толкоз неакуратен, че може да аргументи навигационни неточности.
Коментирайки най-новата актуализация от декември 2019 година на Световния магнитен модел, Бегън изясни, че въпреки „ магнитният север да е прекарал последните 350 години в скитничество из една и съща част на Канада “, като стартира през 80-те години, „ скоростта, с която се движеше, скочи от 10 километра годишно до 50 километра ”.
Освен това, тъкмо по това време Магнитният северен полюс стартира да се движи отвън региона към северните острови на Канада и на север към най-северната част на Арктика и оттатък нея, към Русия.
През септември Магнитният север мина на 390 км от същинския север (т.е. точката на Земята, където линиите на географската дължина се приближават на север) и мина през меридиана на Гринуич. Такова позициониране на магнитния север в никакъв случай не е следено, откогато стартира следенето на геомагнитния север през 16 век.
Учените към момента не са сигурни какво предизвиква придвижването на Магнитния северен полюс към Сибир през последните няколко десетилетия, макар че се счита, че е обвързвано с избиването на течен никел и желязо надълбоко във външното ядро на планетата, на към 2900 км под повърхността, и голямото електрическо напрежение, което това основава.
Това неявяване на сигурност и цялостната липса на човешка дарба да управлява процеса значи, че макар че се планува геомагнитният север да продължи придвижването си на изток, той може също толкоз елементарно да спре или даже да обърне хода си в бъдеще.
Интересното е, Бегън означи, че в съпоставяне със северния си сътрудник, южният магнитен полюс остава относително дисциплиниран, намиращ се в регион на юг от Австралия към този момент над 100 години, написа БГНЕС.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР