По-рано Израел е сформирал извънредно правителство на единството, докато нанася

...
По-рано Израел е сформирал извънредно правителство на единството, докато нанася
Коментари Харесай

Израел сформира правителство на единството: „Хамас“ все още атакува извън Газа

По-рано Израел е образувал изключително държавно управление на единството , до момента в който нанася удари по Газа , като задачата е да противодейства по-ефективно на групировката „ Хамас “  и да разположи сили на север от гъсто популации палестински анклав, където бойците обявиха, че към момента правят бойни дейности след трансграничната си офанзива, осведоми “Reuters ”.

Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху се е съгласил да образува боен кабинет с присъединяване на някогашния министър на защитата и водач на центристката опозиционна партия Бени Ганц и да се концентрира напълно върху спора, гласи информация от взаимно изказване на партията „ Национално единение “ на Ганц.

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън разкритикува остро изненадващото нахлуване , осъществено през уикенда от стотици въоръжени членове на „ Хамас “ в обитаеми региони на Южен Израел, като го дефинира като „ чисто зло “ и насочи предизвестие , явно ориентирано към иранските поддръжници.

По данни на израелските военни сили, броят на жертвите в Израел е повишен до 1200 души , а броят на ранените е надхвърлил 2700 души вследствие на траялото часове наред безредие на бойците, които в събота щурмуваха граничната ограда, ограждаща Газа.

От въоръженото крило на групировката, бригадите „ Ал Касам “ , оповестиха, че през днешния ден, че към момента водят бойни дейности на територията на Израел . Израел разположи танкове и бронирани транспортни средства северно от Газа, където се оповестява за остри конфликти , само че досега няма в детайли информация за изказванието на „ Хамас “.

Според палестински високопоставени лица ответните удари по блокирания анклав са лишили живота на 1055 души и са ранили 5184 души . Организация на обединените нации заяви, че измежду починалите са 10 чиновници, работещи за Палестинската организация за бежанците.

Израел се закани, че ще предприеме неотложно отмъщение за най-смъртоносната офанзива на палестински бойци в 75-годишната си история. Военните сили на страната осведомиха, че десетки техни изтребители са поразили над 200 цели в квартал на град Газа през нощта, който съгласно тях е бил употребен от „ Хамас “ като място за осъществяване на набези.

„ Започнахме офанзивата по въздух, а по-късно ще настъпим и от земята “, съобщи през вчерашния ден министърът на защитата Йоав Галант .

Междувременно Израел разгласи, че е сложил Газа под „ цялостна блокада “ , с цел да спре достъпа на храна и гориво до анклава, чието население наброява 2,3 млн. души, доста от които са небогати и подвластни от помощи. Медиите, обслужващи „ Хамас “, оповестиха, че през днешния ден електричеството е било прекратено , откакто единствената електроцентрала е спряла да работи.

Палестински спасители екипи споделиха, че са претрупани , по тази причина други хора от пренаселената крайбрежна линия се включиха интензивно в търсенето на оживели под руините.

„ Аз спях тук, когато къщата се срути върху мен, “, споделя през сълзи локален мъж, до момента в който той и други си служат с фенерчета по стълбите на постройка, ударена от ракети, с цел да открият свои затрупани съграждани.

Израелските военни сили оповестиха, че войските им са умъртвили минимум 1000 палестински въоръжени лица, проникнали от Газа, а началникът на Генералния щаб се срещна персонално с командирите, с цел да разиска идващите им стъпки.

Международна реакция

Джо Байдън назова офанзивите на „ Хамас “ „ акт на чисто зло “ и съобщи, че Вашингтон ще окаже военна помощ на Израел по най-бързия метод, в това число в региона на противовъздушната защита. Той прикани Израел да заобикаля причиняването на жертви измежду цивилното население и означи, че Съединени американски щати са засилили наличието си в района, като са мобилизирали ударна група от самолетоносачи и изтребители.

Представители на Съединени американски щати настояват, че към този момент нямат доказателства , че Иран е провел нападенията, само че акцентираха дълготрайната поддръжка на страната за „ Хамас “.

Междувременно Израел заяви, че минимум 14 американски жители и минимум 17 английски жители са починали или изчезнали при офанзивата на групировката. Страните към този момент са подхванали опити да изтеглят своите жители.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР