По-рано Европейският съюз и Групата на седемте най-развити световни икономики

...
По-рано Европейският съюз и Групата на седемте най-развити световни икономики
Коментари Харесай

В Сърбия Ердоган се застъпи за Русия, осъди мерките на Запада

По-рано Европейският съюз и Групата на седемте най-развити международни стопански системи (Г-7) предложиха налагане на таван на цената на съветския природен газ, а президентът на Русия Владимир Путин заплаши да спре всички доставки, в случай че Европейски Съюз предприеме такава стъпка. Това покачва риска от ограничавания в някои от най-богатите страни в света тази зима, отбелязва Ройтерс.

Няма потребност да изреждам имена, само че мога ясно да кажа, че не намирам позицията, която Западът възприема, за вярна, сподели турският президент и уточни, че политика, учредена на провокации, няма да реализира резултат в тази ситуация. Ердоган добави, че другите страни не би трябвало да подценяват Русия.
Ердоган приказва на конференция със сръбския президент Александър Вучич в Белград.

На конференцията Вучич заяви, че Сърбия е поискала от Турция да позволи транспорт на електрическа енергия от Азербайджан към Сърбия, по думите на Вучич - към 2 гигаватчаса (GWH). На 22 август сръбският президент и азербайджанският му сътрудник Илхам Алиев се договориха Сърбия да внася сила от Азербайджан при неуточнени условия, напомня Ройтерс. Сърбия създава към 70 % от нужната й електрическа енергия в централи на въглища.

" Помолих го (Ердоган) да ни помогне и да планува пространство за транспорт на азерски ток ", сподели Вучич.

Сърбия е съвсем напълно подвластна от съветския газ, само че желае да диверсифицира доставките и възнамерява да стартира импорт на природен газ от Азербайджан през 2023 година, припомня организацията.

Вучич сподели, че идната зима в Европа може да се окаже " доста студена " заради енергийната рецесия, произлизаща от войната в Украйна. Въпреки че Белград осъди нахлуването на Русия в Украйна, страната отхвърли да наложи наказания на Москва, напомня Ройтерс.

" Ако някой в действителност мисли да победи Русия военно (в Украйна), тогава ще би трябвало да се подготвим освен за студена зима, а за полярна зима, сподели още Вучич.

Сърбия възнамерява да закупи турски бойни дронове Байрактар през 2023 година, сподели още Александър Вучич и добави, че ще влага стотици милиони евро в договорката. Той не заяви детайлности.

Турският президент даде обещание поддръжката на своята страна в разрешаването на дългогодишните разногласия на Балканите, които не престават да заплашват стабилността в района. Ердоган изрази вяра, че неотдавнашното съглашение сред Сърбия и Косово, което урежда разногласието сред двете страни с документите за пътешестване, ще укрепи районната непоклатимост.

 

Посещението на турския президент в Белград е част от обиколка на Балканите. Той посети през вчерашния ден Босна, а в четвъртък ще бъде в Хърватия, където ще открие джамия. В Босна Ердоган сподели, че Турция е подготвена да помогне на трите етнически групи в страната да намерят пътя към помиряването.

 
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР