По-рано днес SafeNews сподели с вас новината, че Тодор Тагарев

...
По-рано днес SafeNews сподели с вас новината, че Тодор Тагарев
Коментари Харесай

Драмата около F-16 и Тагарев продължава: Навътри ли ни с милиони за F-16?

По-рано през днешния ден SafeNews показа с вас новината, че Тодор Тагарев може и да е забъркан в лобистки скандал. Оказва се, че драмата към F-16 и военния министър не свършва тук.

Според обществено известната информация България закупи на два транша 16 изтребителя F-16 от Съединените американски щати за над 4 милиарда лв..

Големият въпрос е по кое време ще си получим поръчаната и платена стока?

В общественото пространство бе публикувана информация, че първите два самолета ще бъдат подготвени през 2024 година. Това не значи, че ще си ги получим незабавно. Подготовката за доставката им би трябвало да стартира през идната 2025 година. И тук обаче следва едно огромно „ НО “, което е обвързвано с подготовката на инфраструктурата за приемането на самолетите.

От формален отговор на Тодор Тагарев до депутата Христо Гаджев научаваме, че общата стойност  на договорите свързани с приемането на самолетите F-16 Block 70 e 385 849 427 лв..

 драмата към F-16

Както сами виждате, сумата е колосална за нашите стандарти, само че тя никога не е дефинитивна

От отговорът на министъра научаваме, че за обектите, които са директно свързани с приемането на самолетите са подписани 32 контракта. Още 58 контракта са подписани за възстановяване на инфраструктурата и имат отношение към нейното възстановяване и употреба. Министърът на защитата рапортува, че по осъществяването на тези контракти са зародили усложнения. Те са свързани с осъществяване на доставки на дефицит или липса на съществени строителни материали, елементи и други. Инфлацията също е оказала директно въздействие върху финансовите разноски и периодите за осъществяване.

Поради посочените нагоре усложнения Министерството на защитата е подхванало дейности за преустановяване на осем от договорите

Министърът икономисва информация от какво значение са тези контракти. Той обаче не пропуща да изясни, че за завършването на инфраструктурата за приемането на самолетите F-16 Block 70 ще са нужни още пари. Колко пари още ще би трябвало да заплати българския поданик, с цел да се построи нужната инфраструктура не излиза наяве. Нищо чудно един ден да разберем, че за инфраструктура сме дали повече пари от  тези за самолетите.

Както се споделя, данъкоплатците са привикнали да заплащат, а и никой не ги пита желаят или не желаят да заплащат. MediaMallще продължи да следи този значим за защитата ни въпрос и да осведоми своите читатели.

Източник: MediaMall

Още вести четете в категорията България 

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР