По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че разследват сключване на неизгодна

...
По-рано днес от прокуратурата съобщиха, че разследват сключване на неизгодна
Коментари Харесай

Задържаха бивши кметове на Перник заради сделка за боклука

По-рано през днешния ден от прокуратурата оповестиха, че проверяват подписване на неизгодна договорка от длъжностно лице, от която Община Перник е ощетена с голяма сума. На 09.09.2014 година от кметството било предоставено спешно сметосъбиране и сметоизвозване на комерсиално сдружение, на което са изплатени 1 258 260 лева . Същевременно общината изплащала заплащане за същата активност по сметосъбиране и сметоизвозване на друго сдружение, с което е имала настоящ главен контракт - 495 168 лв..

Според държавното обвиняване двама някогашни кметове са сключили неизгодната договорка за извозването на боклука, като е провокирано бедствено състояние и рецесия в общината. Тази заран проверяващите екипи на ГДБОП и прокуратурата са почнали да вършат обиски, заяви БНР.

Ръководителят на профилираната прокуратура Иван Гешев разяснява, че
досъдебното произвеждане е формирано през декември. Според проверяващите за договорката е било платено пет, шест пъти повече, като тези пари по този начин и не са влезнали в касата на общината. По думите му договорката е скандална, тъй като не е свършена никаква работа, а хората не са получили услугата, за която заплащат с налозите си.

"И посредством тези компании, жестоко казано, през годините целеустремено непрекъснато, методично е източвана Община Перник ", добави Гешев.

Двамата някогашни кметове са арестувани за 24 часа, като до края на деня се чака да им бъдат повдигнати обвинявания.

По информация на "Вяра нюз " единият от тях е инж. Иван Иванов , който зае краткотрайно поста, откакто тогавашният градоначалник Росица Янакиева стана народен представител. Задържана е Илинка Никифорова , която заместваше Янакиева до избора й за депутат.

Скандалът се развихри напролет на 2014 година сред общината и сметопочистващата компания „ Лиел Констракшън “. Кметството я упрекна, че не чисти, тя пък упрекна общината, че й дължи към 1 милион лв.. Градът потъна в отпадъци, а от общината наеха компании да ги извозят на сметището. Бе подписан тъй наречените спешен контракт със столична компания за сумата, която в този момент Спецпрокуратурата проверява, като редом са издължавани и суми на „ Лиел Констракшън “. Твърди се, че притежателят й е бил непосредствен до дупнишките предприемачи Братя Галеви, които избягаха от правораздаването.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР