По-рано днес германският кабинет одобри мерки за драстично намаляване на

По-рано днес германският кабинет одобри мерки за драстично намаляване на ...

Германия одобри мерки за климата, които активистите смятат за недостатъчни.


По-рано днес германският кабинет одобри мерки за драстично намаляване на емисиите на парникови газове, проправяйки пътя на канцлера Ангела Меркел да прокара мярката в областта на климата още през тази година, съобщава Ройтерс.

Климатичните активисти и индустриалните групи веднага разкритикуваха плановете, определяйки ги като твърде слаби, за да постигнат целта на Германия относно въглеродния неутралитет до 2050 г. Още по тематаЩе проработи ли планът за климата на Меркел?Германия постигна съгласие относно пакета за ограничаване на въглеродните емисии

Решението на кабинета идва като облекчение за Меркел, чиято коалиция от консерватори и социалдемократи понесе някои загуби по време на регионалните избори и беше разтърсвана от спорове относно пенсионните и данъчните реформи.

По време на срещата на Меркел и нейните министри стотици активисти блокираха част от Берлин с идеята да притиснат правителството да засили усилията по отношение на борбата с климатичните промени.

„Донесохме със себе си„ пластмасово море “, за да покажем колко са замърсени нашите океани“, посочва Клара Томпсън, говорител на групата от активисти. „Освен това искаме да обърнем внимание на Световния доклад за климата (на Организацията на обединените нации)“, добавя още тя.

Експертите на ООН предупредиха миналия месец, че ако емисиите на парникови газове не бъдат намалени, светът ще се изправи пред глобално покачване на водите, което ще доведе до потъване на редица градове и мегаполиси, намиращи се в момента по крайбрежните зони.

По-рано тази седмица Меркел заяви, че климатичният пакет ще включва начини за наблюдение на спазването на ограниченията за емисиите.

Това ще позволи на властите да проверят кои сектори на икономиката изпълняват целите относно емисиите и да ги коригират въз основа на напредъка си. Някои от механизмите за наблюдение могат да бъдат изменени или подсилени в горната камара на парламента.

Твърде малко и твърде късно?

Очаква се мерките да съберат около 54 млрд. евро (59 милиарда долара) под формата на данъци, които до голяма степен ще бъдат реинвестирани в зелена енергия. Тяхната цел е да намалят германските емисии на парникови газове до 55% от нивата от 1990 г. до края на следващото десетилетие.

„Към днешна дата всички министерства са министерства на околната среда“, каза германският министър на околната среда Свеня Шулце по време на пресконференция относно проекта.

Но индустриалните групи и активистите не бяха убедени, че мерките са достатъчно строги, за да допринесат за драстичното намаляване на емисиите.

„Дори по същество проектозаконът се отдръпва от целите чрез частични мерки“, посочва Тило Бродман, управляващ директор на инженерната асоциация VDMA. „Това повишава риска целта относно свиването на количеството емисии на въглероден диоксид да не бъде постигната“, добавя той.

Източник: investor.bg