По-рано днес Българската ритейл асоциация (БРА) излезе с отворено писмо

...
По-рано днес Българската ритейл асоциация (БРА) излезе с отворено писмо
Коментари Харесай

Рая Попова пред ФАКТИ - БРА предлага три спешни мерки за спасяване на търговията на дребно

По-рано през днешния ден Българската ритейл асоциация (БРА) излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, до вицепремиера Томислав Дончев, до министъра на финансите Кирил Ананиев и до министъра на стопанската система Лъчезар Борисов. БРА се показва като съдружие на над 100 търговци, опериращи магазини на дребно в страната. В писмото си показва три ограничения, които считат, че страната незабавно би трябвало да взема по отношение на търговията на дребно в подтекста на новите противоепидемични ограничения за интервала 27 ноември-21 декември.

От ФАКТИ се свързахме с генералния секретар и член на Управителния съвет на Българската ритейл асоциация Рая Попова, с цел да приказваме по отношение на ограниченията, които те оферират.

На въпроса какъв брой души разчитат на прехранване от работата си в търговски обекти на членовете на асоциация, Попова отговори: „ Около 3000 души са засегнатите хора, единствено от нашите членове. Разбира се, секторът на търговията е много по-голям от това “.

„ За асоциацията и за нейните членове най-важни са чиновниците. Един шеф на първо място носи отговорност към своя бизнес, първо и към своите чиновници, второ. Хората са извънредно обезпокоени, че не могат да се погрижат за тези, които до момента са им били лоялни чиновници, грижили са се за това бизнесът да се движи напред и изобщо са били част от този екип. Такива решения са доста тежки и от чисто човешка позиция, тъй като просто запас няма. Той към този момент се изчерпи – неплатени отпуски и така нататък, всичко свърши още предишния път. Някои от хората просто карат от заплата до заплата. Нямат никакъв буфер и са мощно обезпокоени за чисто физическото си оцеляване. Това, което тормози нашите членове е по какъв начин да оставят всички тези фамилии. Някой от съпрузите, които към този момент са изгубили работата си разчитат единствено на този приход като главен. Това е доста притеснително за всички “, сподели тя във връзка аргументите за написването на това отворено писмо.

В самото писмо членовете на БРА оферират страната да се намеси с ограничения, които да бъдат признати, а нужните средства за това да бъдат обезпечени преди повторното затваряне да бъде реалност. На въпроса за какво държат средствата да бъдат обезпечавани преди локдауна, Попова отговори: „ Случва се да се дават обещания, които са малко имагинерни. От вида „ ще забележим “, „ ще решим “, „ ще преценим “, „ чакайте да разберем Европейският съюз по какъв начин ще помогне “. Така или другояче Европейският съюз има планувани средства. Някакви ограничения би трябвало час по-скоро да бъдат разпределени, тъй като и времето е фактор с голямо значение “.

Но в какво тъкмо се показват самите ограничения, които оферират от Българската ритейл асоциация?

Първо, те оферират „ в случаите, когато икономическата активност на комерсиалните предприятия се замразява краткотрайно с държавен акт като заповед на здравния, икономическия или други министри, страната да поеме разноските за наем, ток, вода, отопление, както и 100% от дължимите трудови хонорари на заетите лица по трудов контракт, здравните и обществените им осигуровки. А заради неспособност и възбрана да бъде осъществявана стопанска активност за съответния интервал, работодателят да се освобождава от задължението да заплаща съответните налози и такси “.

Относно тази мярка в писмото си от БРА споделят, че такава помощ е съвместима с Договор за функционирането на Европейския съюз и че при положение, че са спазени условия, помощта би трябвало да се дава не по-късно от 30 юни 2021 година, като покрива непокритите закрепени разноски, направени през интервала от 1 март 2020 година до 30 юни 2021 година, в това число разноски, направени през част от този интервал. Тази помощ би трябвало да се дава въз основа на скица на предприятия, които са наранени от спад на оборота през допустимия интервал с минимум 30 % в съпоставяне със същия интервал през 2019 година, написа още в писмото.

Дефинират и какво са непокритите закрепени разноски: непрекъснатите разноски, направени от предприятията през допустимия интервал, които не са покрити от облагата през същия интервал и от други източници като застраховка или краткотрайни ограничения за помощ. „ Интензитетът на помощта не надвишава 70% от непокритите закрепени разноски, като се изключи микро- и дребните предприятия (…), при което размерът на помощта не надвишава 90% от непокритите закрепени разноски “, написа в писмото. „ Една такава поддръжка, предложена от Европейската комисия и към този момент прилагана в редица европейски страни, може да бъде бързо осъществена/администрирана от Националната организация по приходите “, написа още там.

Като втора мярка, от БРА показват при инфектиран личен състав, който има потвърден позитивен тест за Covid-19, магазините да могат да се самокарантинират и сами да затворят обекта. При това затваряне те желаят да бъдат подкрепени от страната като наложително затворените бизнеси. „ Отпусканата помощ да бъде за интервал от 14 до 28 дни, съгласно продължителността на наложителните карантини и да се подкрепят точно тези чиновници, които не са в болничен и нямат потвърден Covid-19, само че не могат да извършват работните си отговорности заради наложителна карантина “, написа в писмото.

Третата незабавна мярка, която БРА оферират е да бъдат разсрочени банковите заеми на търговците, както и помощ под формата на отлагане на налози и/или отлагане на социалноосигурителни вноски. От БРА оферират тази помощ да се отпуска преди 30 юни 2021 година и крайната дата на отсрочването да бъде още веднъж 30.06.2021 година.

В края на диалога ни, на въпроса оптимистични ли са препоръчаните от тях ограничения да бъдат въведени, Попова отговори: „ Ние сме длъжни да реагираме като асоциация, като цялостен отрасъл, един бранш. Ние сме длъжни да изложим нашите терзания и мощно се надяваме, че ще срещнем схващане от страна на страната “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР