По процедурата за инвестиционното предложение на Кастамону България“ при село

...
По процедурата за инвестиционното предложение на Кастамону България“ при село
Коментари Харесай

Министър Карамфилова: Съблюдаваме спазване на екологичното законодателство

По процедурата за капиталовото предложение на „ Кастамону България “ при село Горно Сахране, законът ще бъде спазен прецизно.

Това съобщи министърът на околната среда и водите Росица Карамфилова през днешния ден на среща с жителите на селата Горно и Долно Сахране.
Министър Карамфилова напомни, че процедурата е на финалната права, има решение на експертния екологичен съвет с 11 гласа „ за “ и 3 гласа „ срещу “, окончателното решение се взима от шефа на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора. „ В случай че решението бъде обжалвано пред министъра на околната среда и водите, както разрешава законът, аз и моят екип ще прегледаме в елементи има ли процедурни пропуски, нужда от детайлизиране на условия и спомагателни съвещания. От началото до края ще бъдат тествани както процедурните аспекти, по този начин и кардиналните условия на самото решение, тъй че в последна сметка да се подсигурява съблюдаване на екологичното законодателство, с цел да не се допусне замърсяване и утежняване качеството на околната среда ”, увери Росица Карамфилова.
„ Именно с превантивните принадлежности, каквито са решенията по Оценка на въздействието върху околната среда, подсигуряваме, че всеки има право да живее в чиста околна среда. Видях и чух, че хората желаят тъкмо това, по тази причина ги уверих, че ще бъдем водени от това право “, сподели министър Карамфилова пред медиите след срещата в читалището на село Горно Сахране. Тя напомни, че на този стадий интервенция на министъра на околната среда и водите би била отвън закона.
Тя уточни, че днешното разискване е отвън процедурата, открита по нормата за публични разисквания. „ Дойдохме, тъй като искахме да чуем от първо лице какви са терзанията на жителите. По време на срещата с жителите на селото чух доста неща – някои водени от страстите, други извънредно стимулирани. Изненадана съм от проявената подготвеност на някои от възрастните хора. Правото на хората да бъдат чути ще бъде взето под внимание ”, сподели Росица Карамфилова в умозаключение.
„ Хората имаха опция да ни зададат въпросите си и ние също приветстваме този контакт, по тази причина ги приканвам да подават сигнали за всички фактори, които заплашват здравето и живота им.
Оценката на РЗИ – Стара Загора като част от комплексната оценка по Оценка на въздействието върху околната среда е, че няма здравен риск “, сподели зам.-министърът на опазването на здравето доктор Тома Томов по отношение на изразените опасения на локалните хора.
В срещата участваха и регионалният шеф на Стара Загора Иван Чолаков, кметът на село Горно Сахране Янко Янков, шефът на Изпълнителна агенция по околна среда Росалина Инджиева, шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда – Стара Загора Диана Искрева, шефът на БД „ Източнобеломорски регион “ – Пловдив Васил Узунов и шефът на РЗИ – Стара Загора доктор Ваня Карабойдева и представители на вложителя.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР