По проект Библиотеката - нови платформи за достъп до книжовно

...
По проект Библиотеката - нови платформи за достъп до книжовно
Коментари Харесай

Библиотеката с внедрен Модул за аналитично описание на статии

По план „ Библиотеката - нови платформи за достъп до книжовно завещание, пространство за интеркултурен разговор “ към Национален фонд „ Култура ”, „ Програма за възобновяване и развиване на държавни, районни и общински културни институти “, Регионална библиотека „ Дора Габе “ - Добрич, завърши една от плануваните действия - придобиване и внедряване на автоматизиран Модул за аналитично изложение на публикации от вестници, списания, периодически сборници, елементи от книги и рецензии.

Споделената краеведска информация /116 466 библиографски описания/, която непрестанно нараства, ще даде опция на потребителите когато и да е и място за бърз и ефикасен достъп до електронни запаси в помощ на образованието, научните проучвания, културата и туризма, метод за осмисляне на свободното им време. Проектът способства за развиване на дълготрайната тактика на библиотеката за запазване и запазване на книжовното ни благосъстояние като специфичност и многообразие.

Липсата на подобен модул в досегашната активност на библиотеката затруднява, както библиотечната работа, по този начин и обслужването на позвателите, разкриването на богатия краеведски фонд и представянето му в интернет пространството. Модулът икономисва забележителна част от работата и времето при въвеждането и унифицира данните. Дава опция за въвеждане на анотации към описваните публикации и връзка с цялостния текст на публикацията. Освен за обичайно осведомително обслужване на читателите, модулът намира приложение за поддръжка на картотека " Краезнание ".

Модулът разрешава бързо и елементарно търсене на избрани документи. Особено значимо за библиотечната активност е правенето на писмени тематични информации за обществено-икономическото, политическото, просветното и културно развиване на Добруджа от предишното до наши дни.

Успоредно със събирателската активност, бранш „ Краезнание “ на библиотеката реализира и издателска активност. Модулът разрешава издаване на библиографски указатели, правене на мултимедии и представянето им в онлайн пространството.

Интересът към историята на Добруджа провокира търсенето на документи, свързани с края от краеведи, родоведи и откриватели, учащи. Краеведската активност на Регионална библиотека „ Дора Габе ”, с богатия си справочно-библиографски уред, съществуването на издания от 19 век – книги и периодически издания, подкрепя районните и националните научни проучвания, културната и просветителната активност, учебното краезнание в Добрич и района.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР