По принуда българското образование направи невероятен скок в дигиталната ера

...
По принуда българското образование направи невероятен скок в дигиталната ера
Коментари Харесай

Училище 2020 - дистанционно и все още нереформирано

По насила българското обучение направи необикновен скок в цифровата епоха тази година. Дистанционното образование бе единственото допустимо избавление, само че то не бе лишено от проблеми и донесе не малко дефицити. Малко е евентуално годината да бъде оповестена за нулева, само че тя на процедура е връщане обратно в развиването на хиляди деца.
Поглед към този и други проблеми на системата насочва организацията " Образование България 2030 ". За четвърта година тя разгласява мониторингов отчет за просветителната система в България, който наблюдава резултата от политиките в 4 сфери - еднакъв достъп до качествено обучение, резултати на учениците, просветителна макросреда и употреба на образованието. Тази година пандемията от COVID-19 добави нова сфера - образованието в изискванията на рецесия.

 

Все още тъпчем със познания, а не построяваме умения 

 

Преди съвсем 5 година училищният закон регламентира преход към нови цели в образованието - да се преподават и умения, а освен да се запаметяват и възпроизвеждат познания. Това бе подплатено с спомагателни ограничения - увеличение на учителските заплати, нови образователни предмети и стратегии, смяна на формата на националното външно оценяване (НВО), държавните зрелостни изпити (ДЗИ), нов статус за новаторските учебни заведения и др. Ключовите компетентности обаче към момента всеобщо участват единствено официално в образованието на учениците, само че действително не се развиват дейно в класната стая. " Промените  бяха неефективно създадени и в следствие упованията към учениците не престават да бъдат предпочитано фокусирани върху усвояването на предметно познание ", заключават от " Образование България 2030 ". И напомнят, че резултатите на учениците освен не се усъвършенстват, а се утежняват. За информация: съгласно PISA 2018 46% от 15-годишните възпитаници у нас са функционално необразовани (при 40% през 2015 г).

Затова рекомендацията е предстоящите резултати от образованието да бъдат предпочитано насочени към образуването на компетентности, а не на предметно познание, което може да стане посредством създаване на образователна рамка на компетентностите (Curriculum Framework) или посредством нова, явно по-качествена, смяна на образователните стратегии.

 
" Атанас го няма "  
 

Въпреки сполучливото връщане или записване за първи път на 49 000 деца и възпитаници в просветителната система, Механизмът за обгръщането и задържането им в клас не съумява да се оправи с високите равнища на отпадане от образованието, считат специалистите. През 2019/20 година 3% от учениците са напуснали учебно заведение прибързано - дял, съвсем неизменен за последните 5 година, а едвам 78.7% от децата посещават детска градина (при приблизително 95.4% за ЕС). Мерките, които би трябвало да се оправят с тези проблеми - като наложителна градина за 4-годишните и наказания за непосещаване на учебно заведение, имат спорен и неразбираем резултат. Тук главният им съвет е МОН да направи изчерпателен разбор на механизма, изключително в частта му " задържане ", където има ниска успеваемост, както и да се прибавят нови ограничения по отношение на другите аргументи за отпадане, включително спомагателни действия по адаптиране на учениците в клас и предварителна защита на повторното им отпадане.

От 2016 година организацията наблюдава развиването на Атанас - тогава в 4-ти клас, през днешния ден към този момент на 14 година - дете в едно средностатистическо учебно заведение, някъде в средата на България, един от трима отличници в клас, в който множеството деца са като него, от махалата. Последните години той постоянно разказвал по какъв начин е измежду дребното в махалата, които желаят да учат, и е огромен първенец, по какъв начин половината му клас не стъпва в учебно заведение, по какъв начин съучениците му играят кючек в час, по какъв начин обичайно има проблем с британския, само че се оправя брилянтно с другите предмети. Тази година обаче от екипа не съумяват да го открият - всички телефони били изключени. " Атанас го няма ", споделила им негова съученичка. Цялото семейство било отпътувало за Германия, град Вупертал в Рур.

 
На доктрина - добре, на процедура - зле
 

В началото на 2020 година (преди пандемията) данните демонстрират, че българските младежи се осъществят по-добре на пазара на труда спрямо преди 10 година През 2020 година 80.7% от неотдавна приключилите образованието си българи сред 20 и 34 година са заети на пазара на труда (при приблизително 80.9% за ЕС). Въпреки напредъка обаче 85% от работодателите считат, че намирането на чиновници с верните умения и подготовка е станало по-трудно от преди, а България продължава да бъде измежду групата на едва представящите се страни в региона на построяването на уменията на работната мощ.

Все още има какво да се желае във връзка с качеството на професионалното обучение - като възстановяване на взаимоотношението с бизнеса, актуализиране на образователните стратегии, основаване на новаторска среда на учене и други, както и въвеждане на механизъм за оценка на качеството на професионалното обучение и реализацията на завършващите, който съгласно откривателите би могъл да бъде привързан с финансирането на професионалните учебни заведения. Дуалното образование се развива все по-устойчиво, само че е необходим механизъм за оценка на неговото качество, както и да бъдат привлечени повече млади преподаватели, изключително по предметите по специалност, заключават просветителните специалисти.

" Българският бизнес безусловно осъзнава, че има огромно неравноправие сред уменията на българските възпитаници и че то се усилва ", е представен да споделя в отчет Божидар Нейчев, съдружник в PwC България. " Въпросът е, че фирмите подхождат практично - могат ли да му повлияят и в случай че видят, че не могат, не го вършат. Така влизаме в един доста противен цикъл ", признава той.

 
Ох, тази подготовка!

В интервала 2016-20 година бюджетът ни за обучение набъбна доста до 3.8% от Брутният вътрешен продукт (при към 3.5% през предходните години). Страната ни обаче продължава да изостава по този индикатор от междинното за Европейски Съюз равнище от 4.6% от Брутният вътрешен продукт. Освен това в повишението на разноските за обучение не бе подложен явен фокус върху тяхното дейно и целеустремено потребление, считат откривателите. Те регистрират, че са се нараснали националните стратегии за развиване на образованието, учителската заплата е надскочила междинната работна заплата за множеството области у нас, привличането на млади учители е станало значим приоритет, подобрил се е моделът на финансиране на учебните заведения, почнали са и инспекциите на Националния инспекторат по образованието. " Бяха подхванати ограничения, които да подтикват младежите да избират учителската специалност, само че не бяха направени действителни стъпки за гарантиране на тяхната качествена подготовка ", споделят от " Образование България 2030 ".

Анализаторите считат, че системата към момента няма построен механизъм, който да обвърже ясно наложителната подготовка на учителите с по-качествено преподаване в учебно заведение и по-добри резултати на учениците. Липсва и механизъм, който да наблюдава качеството на предлаганите квалификационни образования за учителите - една от болните тематики на родното обучение. Затова и главната им рекомендация е да се вкара механизъм за оценка на качеството на продължаващата подготовка на педагогическите експерти. 

 
Образование и COVID-19

Кризата, провокирана от разпространяването на COVID-19, промени напълно обучителния развой. За малко време учебните екипи съумяха да се приспособяват и да продължат просветителния развой. За по-голямата част от учениците образованието се организираше отдалечено (по данни на МОН 10% от учениците не бяха включени в отдалечено образование в е-среда). Необходими са обаче допълнителни старания за обезпечаване на достъп на всички възпитаници до качествено онлайн образование.

Изследователите считат, че към момента не е ясно какъв е бил резултатът на затварянето на учебните заведения върху резултатите на учениците, за които образованието е било отдалечено, и за тези, които не са имали опция да се включат в такова. Основните препоръки тук са да се влага в нужните просветителна инфраструктура и условия всички възпитаници да имат достъп освен до обучение, само че и до първокласен образователен развой в изискванията на рецесия. Това включва както софтуерните решения за образованието в изключителни условия, по този начин и подготовката на учителите и останалите заинтригувани страни да бъдат пълноценни участници в обучителния развой.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР