По принцип имаме едни изключителни хаотични действия след всяка катастрофа

...
По принцип имаме едни изключителни хаотични действия след всяка катастрофа
Коментари Харесай

Експерт: МВР може за 3 месеца да издири всички системни нарушители на пътя

По принцип имаме едни изключителни безредни дейности след всяка злополука – едни пиар акции, които най-често не престават от няколко дни до един месец след всяко тежко пътнотранспортно произшествие. И ние оставаме още веднъж с въпроса, който гложди всеки български жител – за какво това се случва и какво може да се направи.

Това съобщи в ефира на Euronews Bulgaria Емил Марков от Института за пътна сигурност (ИПБ).

След следващата тежка злополука с жертви, войната по пътищата беше тематика на среща през днешния ден сред представители на ИПБ, АПИ, районното министерство и прокуратурата. Инициативата е пристигнала от основния прокурор, стана ясно от думите на Емил Марков, който изрази удивление от отсъствието на представители на Министерство на вътрешните работи, откакто по-рано участвието си на срещата е удостоверил персонално самият министър на вътрешните работи.

Основен проблем в областта на пътната сигурност е неналичието на институционално водачество, счита специалистът.
Може би е времето една неправителствена организация като ИПБ да поведе институциите в откриването на грешките и пропуските, заради които се случват тези тежки произшествия
Емил Марков, Институт за пътна сигурност

Една от новините на днешната среща е, че ще се назначават експертизи при всяко тежко пътнотранспортно произшествие, с цел да се откри до каква степен пътищата имат виновност в съответната злополука и в последна сметка да се носи наказателна отговорност отстрана на общините и АПИ.

Марков обясни, че едно от настояванията, които са отправили към основния прокурор, е обвързвано с даването на методически инструкции към прокурорите да се проверява в доста по-голяма изясненост до каква степен пътните условия са съпричинили съответната злополука.

„ В страната, в която имаме най-вече гибел на пътя и най-лошите пътища един път вечно да си кажем, че не е допустимо съгласно формалните статистика единствено 0.5% от всички пътнотранспортни катастрофи да се случват заради съпричиняване от неприятни пътни условия “, разяснява специалистът по пътна сигурност.
При съвсем всяка злополука, която се случва на неприятни пътища, се афишира, че повода е в така наречен „ несъобразена скорост “, а всички водачи знаем, че пътищата са извънредно неприятни.
Емил Марков, Институт за пътна сигурност

Марков уточни, че при над 40 хиляди разпоредби от контролните органи наказателните постановления по отношение на локалните управляващи са едвам 3, което по думите му е смешно и неуместно.

„ Лошите пътища способстват за това водачите да се изморяват и да позволяват повече неточности “, акцентира пътният специалист.

Той изясни, че концепцията на ИПБ „ Мисия нула “ е приспособена от шведския модел „ Визия нула “ и се базира на концепцията, че всички хора позволяват неточности, само че посредством възстановяване на средата към тях тези неточности да не водят до тежки последици.

„ Системните извършители са хора, които водят до разрушение на общата дисциплинираност на пътя “, безапелационен е Марков.

„ Министерство на вътрешните работи може единствено за три месеца да намери всички систематични извършители, да им наложи наказателни постановления, а за какво не и принудително-административни ограничения, т.е. взимане на СУМПС, събаряне на регистрационните номера, само че в това число и конфискация на техните коли “, означи пътният специалист.

„ Очевидно, че на хората, които карат безумно, употребявайки алкохол и опиати, няма по какъв начин им окажем изключително въздействие единствено посредством елементарни фишове и санкции. Аз не виждам нищо ужасно в това да се лишават и коли “, добави още Марков.

По думите му другата огромна вест от днешната среща с държавните институции е, че за първи път се вкарва така наречен извънсистемен надзор, като всички възлагания за ремонт и поддръжка на пътища следва да станат обществени.

Целия диалог вижте във видеото.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР