По приблизителни оценки четири милиарда души по света са гласували

...
По приблизителни оценки четири милиарда души по света са гласували
Коментари Харесай

Изборите и дийпфейка: Пред какво се изправят гласоподавателите през 2024 г.

По приблизителни оценки четири милиарда души по света са дали своят вот или ще гласоподават на национални избори до 2024 година Макар че претендентите и проблемите във всяка страна са разнообразни, една огромна грижа сплотява наблюдаващите на избори, оповестява Voice of America (VOA).

В седмиците преди изборите в Индонезия на 14 февруари гласоподавателите бяха залети с манипулирани видео и аудио записи - или дийпфейкове - на политици като видеозаписа на починалия индонезийски президент Сухарто, публикуван посредством обществените медии.
pesan Pak Harto
Проверители на обстоятелства като Санти Индра Астути от Индонезийската общественост за битка с клеветата - в резюме Мафиндо - споделят, че потреблението на генеративен неестествен интелект е това, което отличава акциите за дезинформация през 2024 г. 

" По време на изборите през 2014 година множеството мистификации бяха употребявани за дискредитиране на противниковите претенденти. През 2019 година мистификациите започнаха да се употребяват за дискредитиране на уредниците на изборите. Докато през 2024 година станахме очевидци на още по-причудлива ескалация, с цел да се дискредитира целият либерален развой ", казва активистката за цифрова просветеност на Mafindo - Санти Индра Астути.

На своя уеб страница Turn Back Hoax Mafindo разкри дийпфейк телефонен диалог, в който водачът на индонезийската Демократична партия на битката Мегавати Сукарнопутри строго порицава претендента за президент Ганджар Праново.

В други видеоклипове се вижда по какъв начин претендентите за президент Аниес Басуедан и Прабово Субианто приказват свободно арабски език, което никой от тях не прави в реалност, с цел да се харесат на мюсюлманските гласоподаватели в страната.

" Мистификациите към този момент не са единствено за дискредитиране на съперници, само че някои от тях наподобява имат за цел да популяризират определения претендент " , посочва Астути.

В Съединени американски щати преди малко започнаха първичните избори, преди общите избори през ноември, и към този момент изкуственият разсъдък съставлява предизвикателство. В един подправен телефонен диалог президентът Джо Байдън наподобява предизвиква демократите да си останат у дома, надалеч от изборните секции.

" Медиите, генерирани от изкуствен интелект, от роботизирани позвънявания до дийпфейк аудио и реклами за акции, се появяват в съвсем всички избори, които следим както в края на 2023 година, по този начин и в този момент през 2024 година, тъй че мисля, че това се трансформира в нова норма за нашия политически и избирателен пейзаж ", коментира Линдзи Горман, специалист по нововъзникващи технологии в Алианса за гарантиране на демокрацията към Германския фонд Маршал.

Повечето гласоподаватели , които са разговаряли с VOA, споделят, че не са уверени, че могат да разграничат дийпфейка и същинското наличие .

" Така че просто се надяваме, че новините си правят работата. И ни споделят кое е същинско и кое е подправено ", споделя Шае Хупър.

" И има толкоз доста инцидентни хора, които вършат тези неща, че ще бъде съвсем невероятно да бъдат спрени ", смята Фелипе Вилегас.

На федерално равнище се вкарват защитни ограничения. През октомври президентът Байдън подписа декрет, с който приканва държавните организации да издадат насоки, предопределени да предпазят потребителите от измами с изкуствен интелект. Но тези ограничения не са толкоз ефикасни, споделя Горман.

" В момента няма условие, че в действителност би трябвало да обозначим това наличие като генерирано от изкуствен интелект. Дори в случай че това е част от наличие, употребявано за политическа акция " , обяснява Горман пред Voice of America (VOA).

Компанията за изкуствен интелект DeepMedia, сключила контракт с Министерството на защитата на Съединени американски щати за разкриване на дийпфейк материали, пресмята, че до 2023 година в международен мащаб са били публикувани половин милион дийпфейк аудио- или видеоклипове . Анализаторите се притесняват, че през тази политически натоварена година броят им единствено ще се усили .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР