По предварителни сезонно изгладени данни през април 2020 г. при

...
По предварителни сезонно изгладени данни през април 2020 г. при
Коментари Харесай

НСИ отчита спад на оборотите при търговията на дребно през април

По предварителни сезонно изгладени данни през април 2020 година при оборота в раздел „ Търговия на дребно, без търговията с коли и мотоциклети “ по съпоставими цени се следи понижение с 1.4% по отношение на предходния месец. Това сочат данните на Националния статистически институт (НСИ).

През април 2020 година оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, понижава с 19.9% в съпоставяне със същия месец на миналата година.

Месечни промени

През април 2020 година е записано понижение на оборота по отношение на предходния месец при: търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 4.1%, търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 1.8%, и търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.4%.

При търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали максимален спад е регистриран в: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 28.4%, и търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули, козметика и тоалетни такъми - със 17.6%. Увеличение на оборота е записано при търговията на дребно с компютърна и информационна техника - със 17.8%, и търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 2.4%.

Годишни промени

През април 2020 година в съпоставяне със същия месец на 2019 година се следи спад на оборота при търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали (с 40.3%), при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали (с 22.9%) и при търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения (със 7.9%).

По-значителен спад при търговията на дребно с нехранителни артикули, без търговията с автомобилни горива и смазочни материали е регистриран при: търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - със 72.0%, търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 27.7%, и търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита - с 20.7%. Увеличение е регистрирано при търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 11.7%.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР