По предварителни данни строителната продукция в последния месец от миналата

...
По предварителни данни строителната продукция в последния месец от миналата
Коментари Харесай

Сградното строителство у нас расте през декември, а инфраструктурното - не

По предварителни данни строителната продукция в последния месец от предходната година е повишена с 1.4% на годишна база.

За следващ месец сградното строителство се показва по-добре от гражданското и инженерното строителство - по този начин е и през декември предходната година, съгласно данните на Националния статистически институт (НСИ). Причината за това е продължаващият интерес към сделки на жилища у нас. Наличието на свободни парични средства и страховете от инфлацията кара хората да влагат в такива активи. Друга причина за това е ниската финансова просвета и непознаването и на другите други възможности за влагане. А и пристрасттеността на българи да имат лично жилище - и за живеене и като инвестиция. Други пък поради отдалечения метод на работа търсят нова, по-голямо жилище. Това поддържа и капиталовата интензивност при строителните компании. На другия полюс пък са компаниите, които бяха дейни поради огромните инфраструктурни планове и финансиронето им от европейски стратегии или от националния бюджет. Падането на държавното управление на ГЕРБ спря тези пари, а и новата власт  счита, че не всичко е изрядно при тези планове - още повече, че при някои се откриха нарушавания при възлагането. 

През декември показателят на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е под нивото от ноември. Числата демонстрират намаляване с 0.4% по отношение на след растежа от 2% през единадесетия месец. Случилото се е разумно поради обстоятелството, че на месечна база строителството на здания у нас се е нараснало с 0.2% при 2.3% през ноември, до момента в който при гражданското и инженерното строителство, в което влиза и построяването на инфраструктура, е регистриран спад от 1.1% спрямо растежа от 1.5% през ноември. 

Спрямо декември 2020 година строителната продукция е повишена

с 1.4%, само че след покачването от 3.2% през ноември.

И на годишна база сградното строителство се развива по-добре. То демонстрира растеж ръст от 3.6%, след покачването с 3.7% през ноември 2020-а.  Инфраструктурното строителство  дава заден ход, като регистрира спад от 1.3%, откакто през ноември 2020-а се беше нараснало с 2.6 на 100.

 

 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР