По предварителни данни през септември 2019 г. сезонно изгладеният индекс

...
По предварителни данни през септември 2019 г. сезонно изгладеният индекс
Коментари Харесай

Индексът на промишленото производство през септември 2019 г. нараства

По предварителни данни през септември 2019 година сезонно изгладеният показател на промишленото произвеждане нараства с 0.3% спрямо август 2019 година. Това сочи статистика на Националния статистически институт (НСИ).

През септември 2019 година календарно изгладеният показател на промишленото произвеждане понижава с 0.1% по отношение на съответния месец на 2018 година.

Месечни промени

През септември 2019 година нарастване по отношение на предходния месец е записано в добивната индустрия - с 9.8%, а понижение - при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1.2%, и преработващата индустрия - с 0.1%.

По-значителен спад в преработващата индустрия се следи при: производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 9.4%, производството на транспортни средства, без коли - с 6.5%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 5.4%.

Съществено нарастване е записано при: производството на тютюневи произведения - с 19.9%, производството, некласифицирано другаде - с 14.6%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - с 9.6%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 9.4%.

Годишни промени

На годишна база намаляване на показателя на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.8%, и преработващата индустрия - с 0.1%, а нарастване - в добивната индустрия - с 4.7%.

По-значително понижение в преработващата индустрия по отношение на съответния месец на миналата година се следи при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 19.2%, производството на съществени метали и производството на мебели - по 8.0%, производството на хартия, картон и произведения от хартия и картон - със 7.0%.

Най-голям растеж е регистриран при: производството на транспортни средства, без коли - с 25.7%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 9.2%, производството на текстил и произведения от текстил, без облекло - със 7.2%, производството на електрически уреди - с 6.0%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР