По предварителни данни през октомври 2018 г. индексът на продукцията

...
По предварителни данни през октомври 2018 г. индексът на продукцията
Коментари Харесай

Увеличение на строителната и промишлената продукция отчитат от НСИ

По предварителни данни през октомври 2018 година показателят на продукцията в бранш „ Строителство “, изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 3.3% над нивото от предходния месец, оповестиха от Националния статистически институт /НСИ/.

Календарно изгладените данни демонстрират нарастване с 1.8% на строителната продукция през октомври 2018 година в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

През октомври 2018 година показателят на създадената строителна продукция, изчислен от сезонно изгладени данни, е над нивото от предходния месец, като продукцията от гражданското/инженерното строителство нараства с 5.0%, а от сградното строителство - с 2.0%.

На годишна база нарастването на строителната продукция през октомври 2018 година, изчислено от календарно изгладени данни, се дефинира от позитивния ритъм при гражданското/инженерното строителство, където повишаването е с 2.5%, а при сградното строителство - с 1.2%.

По предварителни данни през октомври 2018 година показателят на промишленото произвеждане, изчислен от сезонно изгладените данни, се усилва с 0.8% в съпоставяне със септември 2018 година, оповестиха от Национален статистически институт.

През октомври 2018 година при календарно изгладения показател на промишленото произвеждане е регистриран растеж от 1.6% по отношение на съответния месец на 2017 година.

През октомври 2018 година нарастване по отношение на предходния месец е записано в преработващата индустрия - с 0.9%, и в добивната индустрия - с 0.3%, а понижение е регистрирано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 2.0%.

По-значителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на транспортни средства, без коли - с 29.4%, производството на тютюневи произведения - с 28.3%, производството на химични артикули - с 15.2%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - с 14.0%. Спад е регистриран при: производството на лекарствени субстанции и артикули - с 8.7%, производството на съществени метали - с 4.4%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели и ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - по 4.2%.

На годишна база растеж на промишленото произвеждане, изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в преработващата индустрия - с 2.6%, а спад е регистриран в добивната индустрия - с 6.3%, и в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.8%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при: производството на транспортни средства, без коли - със 71.7%, производството на тютюневи произведения - с 25.7%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 23.8%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 16.8%. Намаление е регистрирано при: производството на съществени метали - с 16.7%, производството на облекло - с 11.8%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 8.9%, производството на железни произведения, без машини и съоръжение - със 7.8%.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР