По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания - Велико Търново”,

...
По предварителни данни на отдел „Статистически изследвания - Велико Търново”,
Коментари Харесай

Вижте каква е средната работна заплата във Велико Търново

По предварителни данни на отдел „ Статистически проучвания - Велико Търново”, наетите лица по трудово и служебно правно отношение към края на декември 2018 година понижават с 0.8% по отношение на края на септември 2018 година, и са 68 000. Спрямо края на предходното тримесечие най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия „ Селско, горско и рибно стопанство” - с 11.3% и „ Добивна промишленост” - с 9.2%. Най-голямо нарастване на наетите лица по трудово и служебно правно отношение е записано в активност „ Операции с недвижими имоти” - с 6.9%.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Преработваща промишленост” и „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети” - надлежно 28.0 и 15.3%.

Броят на наетите лица по трудово и служебно правно отношение в края на декември 2018 година не се е трансформирал спрямо края на декември 2017 година. Най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия „ Селско, горско и рибно стопанство” - с 0.6 хиляди и „ Транспорт, депозиране и пощи”- с 0.3 хиляди, а най-голямо нарастване – в „ Търговия, ремонт на коли и мотоциклети” - с 0.5 хиляди. В процентно изражение понижението е най-значително в „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения” - със 17.3%, а най-голямо нарастване е записано в „ Операции с недвижими имоти” - с 22.7%.

В края на четвъртото тримесечие на 2018 година в частния бранш са работили 68.1% от всички наети в област Велико Търново. Средната брутна месечна работна заплата за октомври 2018 година в региона е 906 лева, за ноември - 908 лева и за декември - 912 лв..

През четвъртото тримесечие на 2018 година междинната месечна работна заплата в региона е 909 лева и е с 24 лв. по-висока по отношение на предходното тримесечие, само че е с 262 лева по-ниска от междинната за страната (1171 лева). В съпоставяне с останалите области в страната по ниво на работна заплата област Велико Търново се подрежда на 15-то място.

Най-голямо нарастване на междинната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 година по отношение на предходното трето тримесечие - с 9.0%, е записано в икономическа активност „ Образование”, а най-голямо понижение се следи в активност „ Операции с недвижими имоти” - с 14.9%.

През четвъртото тримесечие на 2018 година междинната месечна работна заплата в област Велико Търново нараства с 8.2% по отношение на четвъртото тримесечие на 2017 година, като най-голямо e нарастването в икономическите действия „ Други дейности” - с 31.9% и „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети” - с 14.2%.

Най-високо приблизително месечно трудово заплащане през четвъртото тримесечие на 2018 година са получили наетите лица по трудово и служебно правно отношение в икономическите дейности„ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива” - 1 260 лв. и „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения” - 1 220 лв..

И през това тримесечие най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство” - 569 лв. и „ Професионални действия и научни изследвания” - 595 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през четвъртото тримесечие на 2018 година в публичния бранш нараства с 8.1%, а в частния бранш - с 8.2%.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР