По предварителни данни на НСИ, през март 2018 г. оборотът

...
По предварителни данни на НСИ, през март 2018 г. оборотът
Коментари Харесай

Търговията на дребно нараства с 2.3% спрямо миналата година

По предварителни данни на Национален статистически институт, през март 2018 година оборотът в раздел " Търговия на дребно , без търговията с коли и мотоциклети " по съпоставими цени нараства с 0.1% по отношение на предходния месец.

През март оборотът в търговията на дребно, изчислен въз основа на календарно изгладени данни, бележи растеж от 2.3% в съпоставяне със същия месец на миналата година .

 Снимка 355344
Източник:

През март се следи по-значителен растеж на оборота по отношение на предходния месец при: търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8.3%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - с 2.1%, търговията на дребно с фармацевтични и медицински артикули - с 1.5%, и търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи произведения - с 1.2%.

Намаление е маркирано при: търговията на дребно с компютърна и информационна техника - с 3.7%, и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%.

 Снимка 355345
Източник:

През март 2018 година в съпоставяне със същия месец на 2017 година оборотът нараства при: търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки- с 14.6%, търговията на дребно посредством поръчки по пощата, телефона или интернет - с 8.9%, търговията на дребно с хранителни артикули, питиета и тютюневи изделия- със 7.7%,и търговията на дребно с битова техника, мебели и други артикули за бита- с 4.6%.

Спад е регистриран при: търговията на дребно с компютърна и информационна техника и търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - по 9.8%, търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени произведения - със 7.0%, и търговията на дребно с разнородни артикули - с 2.4%.

 Снимка 355346
Източник:

Индексът на продукцията в бранш " Строителство " , изчислен въз основа на сезонно изгладени данни, е с 0.7% под нивото от предходния месец .

Календарно изгладените данни демонстрират понижение от 1.5% на строителната продукция през март 2018 година в съпоставяне със същия месец на 2017 година.

 Снимка 355350
Източник:

През март показателят на създадената строителна продукция , изчислен от сезонно изгладени данни, е под нивото от предходния месец .

Намалението на продукцията от гражданското/инженерното строителство е с 1.1%, а от сградното строителство - с 0.3%.

 Снимка 355351
Източник:

На годишна база спадът на строителната продукция през март 2018 година, изчислен от календарно изгладени данни, се дефинира от негативния ритъм при гражданското/инженерното строителство , където понижението е с 5.8% , до момента в който при сградното строителство се следи нарастване с 1.9% .

Индексът на промишленото произвеждане , изчислен от сезонно изгладените данни, нараства с 2.3% спрямо февруари 2018 година.

През март при календарно изгладения показател на промишленото произвеждане е регистриран растеж от 1.7% по отношение на съответния месец на 2017 година.

 Снимка 355357
Източник:

През март нарастване по отношение на предходния месец е записано в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 3.8%, в преработващата индустрия - с 1.4%, и в добивната индустрия - с 0.2%.

По забележителен растеж в преработващата индустрия се следи при: производството на хранителни артикули - със 7.1%, производството на компютърна и информационна техника, електронни и оптични артикули - с 6.9%, производството на лекарствени субстанции и артикули - с 6.0%, печатната активност и възпроизвеждането на записани носители - с 5.9%.

Спад е регистриран при: производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 1.7%, производството на транспортни средства, без коли - с 1.6%, производството на произведения от каучук и пластмаси - с 0.9%.

 Снимка 355358
Източник:

На годишна база растеж на промишленото произвеждане , изчислен от календарно изгладените данни, е регистриран в производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - със 7.8%, и в преработващата индустрия - с 0.7%, а спад е регистриран в добивната индустрия - с 8.7%.

По-значително нарастване в преработващата индустрия по отношение на миналата година се следи при: производството на транспортни средства, без коли - с 52.4%, ремонта и инсталирането на машини и съоръжение - с 15.1%, производството на електрически уреди - с 10.7%, производството на коли, ремаркета и полуремаркета - с 9.6%.

Намаление е регистрирано при: производството на тютюневи произведения - с 22.0%, производството на дървен материал и произведения от него, без мебели - с 13.2%,производството на облекло - с 8.4%, производството на съществени метали - с 5.6%.

 Снимка 355359
Източник:
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР