По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие
Коментари Харесай

БВП на България расте с 3.7% през третото тримесечие

По предварителни данни на Националния статистически институт през третото тримесечие на 2019 година брутният вътрешен артикул (БВП) на България възлиза на 31 764 млн. лева по настоящи цени. Преизчислен в евро, Брутният вътрешен продукт е надлежно 16 241 млн., като на човек от популацията се падат 2 323 евро.

Сезонно изгладените данни демонстрират напредък от 3.7% на Брутният вътрешен продукт през третото тримесечие на 2019 година в съпоставяне със съответното тримесечие на миналата година и 0.8% по отношение на второто тримесечие на същата година.

Създадената от браншовете на националната стопанска система брутна добавена стойност през третото тримесечие на 2019 година възлиза на 27 395 млн. лева по настоящи цени. В интервала юли-септември 2019-а относителният дял на аграрния бранш в добавената стойност на стопанската система понижава нивото си по отношение на същото тримесечие на миналата година с 0.6 процентни пункта.

Индустриалният бранш усилва относителния си дял в добавената стойност на стопанската система с 0.9 процентни пункта до 27%. Делът на добавената стойност, осъществена от дейностите в областта на услугите, понижава до равнище от 66.9% при 67.2% през съответния интервал на миналата година.

За извънредно ползване през третото тримесечие на тази година се изразходват 68.4% от творби Брутният вътрешен продукт. Инвестициите (бруто формиране в главен капитал) образуват 16.5% от творби Брутният вътрешен продукт. Външнотърговското салдо от артикули и услуги е позитивно.

Тримесечни промени

През третото тримесечие на 2019 година Брутният вътрешен продукт нараства по отношение на предходното тримесечие с 0.8% съгласно сезонно изгладените данни. Брутната добавена стойност в стопанската система нараства с 0.6%. По предварителни данни за интервала юли-септември 2019 година крайното ползване нараства с 0.9%, а бруто образуването в главен капитал - с 0.4% по отношение на предходното тримесечие. Износът на артикули и услуги усилва нивото си по отношение на предходното тримесечие съгласно сезонно изгладените данни с 4.3%, а вносът на артикули и услуги - с 3.9%.

Годишни промени

В интервала юли-септември 2019 година по отношение на същия интервал на миналата година брутната добавена стойност се усилва с 3.5%. Ръстът на брутната добавена стойност се дефинира главно от записаното повишаване при: Финансови и застрахователни действия - 6.4%, Професионални действия и научни изследвания; административни и спомагателни действия - 5%, Строителство - 4.7%, Операции с недвижими парцели - 4.2%.

По отношение на съставените елементи на крайното потребление принос за записания позитивен стопански напредък имат самостоятелното извънредно ползване - с растеж от 5.1%, груповото ползване - с растеж от 5%, и бруто образуването в главен капитал - с растеж от 1.8%. Износът на артикули и услуги нараства с 1.3%, а вносът на артикули и услуги - с 1.2%.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР