По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие

...
По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие
Коментари Харесай

НСИ: Разходите за труд в България нарастват с 6,8%, а за заплати - с 6,3% в началото на 2018 година

По предварителни данни на Националния статистически институт през първото тримесечие на 2018 година общите разноски на работодателите за един отработен час от наетите от тях лица нарастват с 6,8% по отношение на същото тримесечие на миналата година и след растеж с 13,2% в края на предходната година. Увеличението в промишлеността е с 9,3%, в бранша на услугите - с едвам 4,5% и в строителството - със 7,8 на 100.

По стопански действия през интервала януари - март 2018 година най-голям растеж на общите разноски за труд в България по отношение на същия интервал на 2017-а година е регистриран в икономическите браншове " Добивна индустрия " - с 12,2%, в " Преработваща индустрия " - с 10,45 и в " Образование " - с 10,3%.

В същото време понижени на общите разноски за труд е регистриран в икономическите браншове " Операции с недвижими парцели " - с 4,2% и в " Търговия; ремонт на коли и мотоциклети " - с 0,4 на 100.

Разходите за заплащане за един отработен час (разходите за заплати) през първото тримесечие на 2018 година се усилват с 6,3% по отношение на същия интервал на миналата година, само че след техен растеж с 13,0% през последното тримесечие на 2017-а година, а другите разноски (извън тези за хонорари и заплати) - с 9,0%. По стопански браншове изменението на разноските за хонорари по отношение на третото тримесечие на 2016-а година варират от покачване с цели 13,7% за " Добивна индустрия " до намаляване с 5,3% за " Операция с недвижими парцели ".

Предварителните данни на Национален статистически институт удостоверяват изнесените в края на миналата седмица данни на Евростат за заплащането на труда в целия Европейски Съюз и в частност в нашата страна през първото тримесечие на годината. Заплащането на труда в Европейски Съюз се увеличи с 2,7%, а в границите на еврозоната - с 1,8%. Растежът с 6,3% на разноските за заплащане слагат България на едвам осмо място измежду всички страни - членки на Съюза, откакто по този индикатор нашата страна беше изпреварена в края на 2017-а година само от Румъния (със скок на заплатите с 14,2%).

Трябва да се има поради, че растежът на заплатите в България през първото тримесечие на актуалната година е по-слаб от този в съвсем всички останалите страни от някогашния Източен блок: Унгария (с растеж от 12,8%), Румъния (с 12,5%), Латвия (с 10,5%), Чешка Република (с 9,1%), Литва (с 9,0%), Словакия (с 8,5%), Полша (със 7,9%) и Естония (със 7,3%). Аналогичен на по-слабия растежа на заплатите в България е само този в Република Хърватска (също с 6,3%). /bnr.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР