По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по

...
По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по
Коментари Харесай

Предварителни данни на НСИ: Към края на март наетите лица във Варненска област са 3 400 по-малко

По предварителни данни на Националния статистически институт наетите лица по трудово и служебно правно отношение в област Варна към края на март 2020 година понижават с 3 400, или с 2.3% по отношение на края на декември 2019 година, като доближават 146.5 хиляди. Това оповестиха от Териториалното статистическо бюро на Национален статистически институт.

Спрямо края на четвъртото тримесечие на 2019 година най-голямо понижение на наетите лица се следи в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 21.9%, „ Култура, спорт и развлечения “ - с 10.0% и „ Други действия “ - с 6.9%. Най-голямо нарастване на наетите лица по трудово и служебно правно отношение - с 9.2% е записано в активност „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “.

В структурата на наетите лица по стопански действия максимален е относителният дял на наетите по трудово и служебно правно отношение в дейностите „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ и „ Преработваща индустрия “ - надлежно 20.1 и 13.4%.

В края на март 2020 година наетите лица по трудово и служебно правно отношение са с 6.0 хиляди, или с 3.9% по-малко спрямо края на март 2019 година, като най-голямо понижение на наетите се следи в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 3.8 хиляди и „ Строителство “ - с 1.6 хиляди. В процентно изражение понижението е най-значително в икономическите действия „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 32.4%, „ Строителство “ - с 11.4% и „ Други действия “ - с 10.2%. Най-голямо нарастване на наетите лица в края на март 2020 година по отношение на края на март 2019 година има в икономическата активност „ Хуманно опазване на здравето и обществена работа “ - с 0.9 хиляди, което в проценти е с 9.3%.

Средната брутна месечна работна заплата в област Варна за януари 2020 година е 1 206 лева, за февруари - 1 198 лева и за март - 1 179 лв..

По размер на междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 година - 1 195 лева, област Варна е на четвърто място по отношение на другите области в страната. Най-високо е заплащането в областите София (столица) - 1 805 лева, София - 1 249 лева и Враца - 1 215 лв..

През първото тримесечие на 2020 година междинната месечна работна заплата понижава по отношение на четвъртото тримесечие на 2019 година с 3.3%. Икономическите действия, в които е записано найголямо понижение на междинната месечна работна заплата, са „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - с 16.6%, „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ - с 12.7% и „ Транспорт, депозиране и пощи “ - с 11.3%.

През първото тримесечие на 2020 година междинната месечна работна заплата нараства с 8.1% по отношение на първото тримесечие на 2019 година, като най-голямо е нарастването в икономическите действия „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни горива “, „ Операции с недвижими парцели “ и „ Преработваща индустрия “.

Икономическите действия с най-високо средномесечно трудово заплащане на наетите лица по трудово и служебно правно отношение през първото тримесечие на 2020 година са:

- „ Създаване и разпространяване на информация и креативен продукти; далекосъобщения “ -

2 008 лева;

- „ Производство и систематизиране на електрическа и топлинна сила и на газообразни

горива “ - 1 818 лева;

- „ Финансови и застрахователни действия “ - 1 741 лв..

Най-ниско платени са били наетите лица в икономическите действия:

- „ Хотелиерство и ресторантьорство “ - 761 лева;

- „ Други действия “ - 845 лева;

- „ Търговия; ремонт на коли и мотоциклети “ - 949 лв..

Спрямо същия интервал на миналата година междинната месечна работна заплата през първото тримесечие на 2020 година в публичния бранш нараства с 10.6%, а в частния бранш – със 7.2%.

" Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и безмълвни могат да бъдат водени като овце на кръвопролитие . " Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не основава ненужно напрежение и да не нарушава главните полезности, върху които се крепи Европейски Съюз.

Личните свободи, като ценене на персоналния живот, независимост на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са предпазени с Хартата на главните права на Европейски Съюз.

Неспазването на тези правила подкопава устоите и разяжда като недоброкачествен израстък ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е предпазена и обезпечена от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за съблюдаване на предписанията и ограниченията, само че посредством осъзнатост, а не посредством упорито всяване на суматоха и боязън.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и рисково е потреблението на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на организация "Една Жена Каза ". Търсете първоизточника извора на информацията в непознатите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в непознатите медии.

Те постоянно търсят сензации и драматизъм, тъй като, за разлика от множеството медии в България, се намират в действителна пазарна конкурентна среда и тематиката "Ковид 19 " им носи преимущество над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разсъдъка си, а не на страстите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически ползи или желае да ви осведоми въз основата на научни експертни данни и числа.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните вести - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] когато и да е на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук
--> --> --> --> ``
рекламаКоментариКоментирай посредством FacebookЗа да пишете мнения, апелирам регистрирайте се за секунди ТУКНапиши коментарИме:Коментар:
`` Последни вести `` рекламаФорумФорум--> --> `` реклама
`` реклама За Петел|Рекламни тарифи|Условия за ползване|Правила|КонтактиВсички права непокътнати © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа `` затвори X
СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР