По предварителни данни и оценки към края на октомври бюджетът

...
По предварителни данни и оценки към края на октомври бюджетът
Коментари Харесай

Министерството на финансите продължава да отчита излишък при изпълнението на бюджета

По предварителни данни и оценки към края на октомври бюджетът е с остатък от 1.1 милиарда лева или 0.9% от прогнозния БВП за годината, заяви Министерството на финансите. Данните са за консолидираната фискална стратегия (КФП), която включва с изключение на републиканския бюджет и този на висшите учебни заведения, правосъдната власт, държавните медии и други

През последните години трайно се утвърди практиката на отчитане на остатъци, които министър председателят постоянно изяснява с по-голямата събираемост на приходите. Обичайно по-големите над записаните в бюджета доходи се разпределят стремително на съвещанията на държавното управление през декември. Експертите изясняват това със занижаването на приходите, с цел да може да се регистрират остатъци. В същото време в законите за бюджета за съответната година постоянно се записваше, че той ще приключи съответната година с недостиг. За пръв път проектобюджетът за 2020 година се планува да е уравновесен, т.е. разноските да са равни на приходите.

Приходите и помощите по КФП се чака да бъдат в размер на 36.3 милиарда лева, което е 82.8 % от годишния план. Спрямо октомври 2018 година те нарастват с 3.7 милиарда лева, като растеж се регистрира както при данъчните и неданъчните доходи, по този начин и при постъпленията в частта на помощите и даренията, където постъпват главно грантовете по стратегиите и фондовете на Европейски Съюз.

Ръстът при данъчните доходи е в размер на 2.3 милиарда лева, неданъчните доходи нарастват с малко над 1 милиарда лева, а приходите от помощи и дарения – с 275.5 млн. лв..

В частта на неданъчните доходи главно се демонстрира базов резултат в частта на приходите по бюджета на Фонд " Сигурност на електроенергийната система ", заради влезлите в действие промени в Закона за енергетиката от 1 юли.

Разходите по консолидираната фискална стратегия, които включват и вноската в бюджета на Европейски Съюз, към края на месеца са 35.2 милиарда лева или 76 % от годишния план. За съпоставяне разноските за същия интервал на 2018 година бяха в размер на 29.8 милиарда лева Номиналното повишаване по отношение на същия интервал на миналата година се дължи на по-високия размер на финансовите разноски от националния бюджет за съфинансиране на европейски планове и също на плана за покупката на осем изтребители. Освен това с 10% бяха нараснали заплатите на учителите, пенсиите бяха индексирани от 1 юли, бяха увеличени и заплащанията за здравни вноски, показва министерството.

Вноската в бюджета на Европейски Съюз към края на месеца е 1.090 милиарда лева

Септември също е приключил с остатък - от 1.3 милиарда лева или 1.1% от прогнозния БВП. Превишението на приходите над разноските се образува от превишение на приходите над разноските по националния бюджет в размер на 1.2 милиарда лева и по европейските средства в размер на 58.8 млн. лв..

Постъпилите доходи, помощи и дарения по КФП са 32.8 милиарда лева или 74.8 % от годишните планове.
Общата сума на данъчните приходи, в това число приходите от осигурителни вноски, е 26 милиарда лева, което съставлява 75,5 % от плануваните за годината данъчни доходи.

Разходите по КФП (включително вноската в бюджета на ЕС) към края на септември са 31.5 милиарда лева, което е 68.1 % от годишните планове.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Бюджет 2019 (46)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР