По предварителна информация грешката за преобърналата се днес край Бяла

...
По предварителна информация грешката за преобърналата се днес край Бяла
Коментари Харесай

Цистерна с газ дерайлира на гара Бяла, грешката вероятно е на машинистите

По предварителна информация грешката за преобърналата се през днешния ден край Бяла цистерна с газ е на машинистите. От Националната компания по железопътна инфраструктура обясниха за bTV пропуща им.

Маневреното напредване е осъществено без позволение от дежурния началник и без подаване на съответния сигнал. Маневрата е на „ Булмаркет”, само че това с нищо не заплашва популацията, съобщи Бисер Минчев, инспектор по сигурността на НКЖИ.

По думите му това е нарушаване е на сигурността, само че комисията би трябвало да уточни каква е повода.

Цистерната, цялостна с полутечен газ, дерайлира на гара Бяла малко след 9 ч.. Композицията още веднъж е на компанията " Булмаркет ", станала печално известна с нещастието в Хитрино.

Тогава, поради излизане от релсите на цистерни на същата компания, на гара Хитрино стана детонация, която аргументи гибелта на 7 души, а 29 бяха ранени. 50 здания в селото бяха унищожени от взривната вълна.

За благополучие при произшествието през днешния ден няма потърпевши хора. Не се е стигнало и до приключване на газ.

Промяна в разписанието на влаковете не се е наложила.

Композицията е превозвала от Русе към депото в Бяла три цистерни, всяка с по 40 тона полутечен газ. При неправилна маневра последната цистерна излиза от релсите, откакто се е задействала системата за попречване на произшествия.

Цистерната не се е преобърнала, защото композицията се движела с ниска скорост.

„ Не можем да приказваме за безусловно никакво приключване на газ, незабавно бяха тук за всеки случай и локалната пожарна, полицията. Имах позвънявания от мои съграждани дали има приключване на газ, дали има горящи цистерни, нищо такова”, безапелационен беше кметът на Бяла Димитър Славов.

Представителят на превозвача, който беше на мястото на случая, отхвърли коментар. По телефона успяхме да се свържем със заместник-директора на компанията, който не знаеше за случая и също отхвърли да разяснява.

„ Грешката е може би вероятно на маневрената бригада, към момента не е потвърдено, наша неточност няма в експлоатацията”, съобщи Живко Николаев, шеф гара – Бяла.

Специализирана машина от Горна Оряховица дойде на място, с цел да върне цистерната на релсите. След като бъде разтоварена от горивото, ще бъде тествана за възможни повреди.

На гара Бяла базата на „ Булмаркет”, където празните цистерни се заменят с цялостни, се намира на не повече от километър от жилищните блокове в градчето.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР