„По предложение на Валери Симеонов, когато съставяхме Програмата на коалиционното

...
„По предложение на Валери Симеонов, когато съставяхме Програмата на коалиционното
Коментари Харесай

Скъпите лекарства да бъдат заменяни с евтини генерици, предлага НФСБ

„ По предложение на Валери Симеонов, когато съставяхме Програмата на съдружното държавно управление през април 2017 година НФСБ предложи скъпоструващите медикаменти да бъдат заменяни с генерици (доказани ефикасни медикаменти на доста по-ниски цени). Предложението беше записано като икономическа мярка 452 в Програмата. В изискванията на международна пандемия и тежка рецесия използването на тази мярка е повече от наложително. За страдание, това не се прави “. Това съобщи националният представител и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев пред Bulgaria ON AIR.

,,Нещо повече – неотдавна Министерството на здравеопазването предложи смяна на наредбата, с която фармацевтите да могат да заменят скъпите медикаменти с генерици – мярка, която редица страни в Европейски Съюз вкараха в битката против ковид. Необяснимо за какво, обаче преди два дни Наредбата беше свалена от уеб страницата на здравното министерство за публично разискване, без каквото и да било обяснение'', разяснява още Ячев. Той цитира и ген. Мутафчийски: „ Във ВМА истинските медикаменти са под 10%, всичко останало са генерици “.

Борис Ячев добави, че аналогична е позицията и на Българския фармацевтичен съюз.

,,Докога страната ще отстъпва пред лакомията на лекарствени лобита и ще разрешава ограбването на обеднелите пациенти? Докато хората всеобщо подаряват персонални средства в общата битка против ковид - шепа спекуланти да печелят? В този случай отстъплението пред лобитата е еднакво на национално предателство'', реагира и водачът на НФСБ Валери Симеонов.

Той заяви, че на идния Коалиционен съвет ще сложи въпроса за несъответстващото държание на Министерството на здравеопазването и от партията му ще изискат прецизно съблюдаване на мярка 452 от Програмата за ръководство.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР