По предложение на президента Румен Радев България ще бъде домакин

...
По предложение на президента Румен Радев България ще бъде домакин
Коментари Харесай

По предложение на президента Радев България ще е домакин на Среща на върха на регионалната инициатива „Три морета“

По предложение на президента Румен Радев България ще бъде хазаин на Шестата среща на върха на районната самодейност „ Три морета “, която сплотява 12 страни от Европейския съюз, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, и подкрепяна интензивно от Съединените американски щати. Българският държавен глава насочи покана за присъединяване във форума към президента на Съединени американски щати по време на срещата на върха на НАТО в Лондон. Българското домакинство беше разисквано през днешния ден на среща на Румен Радев с дипломат Херо Мустафа и с американска делегация, която е на посещаване у нас, водена от Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати. На срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Инициативата „ Три морета “ е основана през 2015 година и цели да се насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района посредством взаимни планове. На срещите на върха страната ни е представлявана от българския президент, по чиято концепция и след съвещания с останалите страни участници България ще бъде хазаин на форума на високо ниво през идната година. Румен Радев и участниците в срещата бяха единомислещи, че „ Три морета “ предизвиква изискванията за икономическо и обществено развиване в страните от Източна Европа, ускорява комерсиалните контакти, усъвършенства енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура. Българският президент акцентира и смисъла на просветителната и научна съгласуваност за развиването на района.

"България високо цени поддръжката на Съединени американски щати в напъните на страната ни в битката с корупцията и за одобряване на върховенството на закона. Ефективни резултати в тази тенденция ще се реализиран единствено с праволинеен метод в духа на демократичните полезности ", съобщи още президентът Румен Радев по време на срещата. В диалога беше разискван целият набор от въпроси от съвместен интерес, влизащи в обсега на Стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати – сигурност, стопанска система, енергетика и обучение.

Българският държавен глава акцентира, че за усилване на Стратегическия разговор сред двете страни е належащо слагането на ясни насоки и ограничения за съдействието в области от съвместен интерес. Президентът прикани за съответни периоди и ограничения при осъществяване на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, в това число за изясняване на нужните спомагателни средства за придобиване на пълноценни оперативни качества.

„ Засилването на индустриалното съдействие би трябвало да е значим детайл от програмата за рационализация на въоръжените ни сили по взаимни планове със Съединени американски щати “, съобщи президентът. Румен Радев акцентира, че с цел да се преодолее технологическата и икономическа бездна сред страните от НАТО, е належащо да се развиват взаимно високи технологии и да се работи по общи планове за производство на военно съоръжение. „ Трябва да се преодолее линията на разделяне на страните съдружници на производители и на купувачи на военно съоръжение. Следва да се положат старания за научно-техническо съдействие и трансфер на високи технологии “, съобщи Румен Радев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР