По предложение на президента Румен Радев България ще бъде домакин

...
По предложение на президента Румен Радев България ще бъде домакин
Коментари Харесай

Румен Радев обсъди с Херо Мустафа българското домакинство на изключително важна среща

По предложение на президента Румен Радев България ще бъде хазаин на Шестата среща на върха на районната самодейност „ Три морета “, която сплотява 12 страни от Европейския съюз, ситуирани сред Адриатическо, Балтийско и Черно море, и е подкрепяна интензивно от Съединените американски щати, оповестиха от прессекретариата на президента.

Българският държавен глава насочи покана за присъединяване във форума към президента на Съединени американски щати по време на срещата на върха на НАТО в Лондон.

Българското домакинство беше разисквано през днешния ден на среща на Румен Радев с дипломат Херо Мустафа и с американска делегация, която е на посещаване у нас, водена от Матю Бойс – заместник-помощник държавния секретар на Съединени американски щати. На срещата участва и вицепрезидентът Илияна Йотова.

Инициативата „ Три морета “ е основана през 2015 година и цели да се насърчи транспортната, енергийната и цифровата съгласуваност в района посредством взаимни планове.

На срещите на върха страната ни е представлявана от българския президент, по чиято концепция и след съвещания с останалите страни участници България ще бъде хазаин на форума на високо ниво през идната година.

Румен Радев и участниците в срещата бяха единомислещи, че „ Три морета “ предизвиква изискванията за икономическо и обществено развиване в страните от Източна Европа, ускорява комерсиалните контакти, усъвършенства енергийната, транспортна и цифрова инфраструктура.

Българският президент акцентира и смисъла на просветителната и научна съгласуваност за развиването на района.

България високо цени поддръжката на Съединени американски щати в напъните на страната ни в битката с корупцията и за одобряване на върховенството на закона. Ефективни резултати в тази тенденция ще се реализиран единствено с праволинеен метод в духа на демократичните полезности, съобщи още президентът Румен Радев по време на срещата.

В диалога беше разискван целият набор от въпроси от съвместен интерес, влизащи в обсега на Стратегическия разговор сред България и Съединени американски щати – сигурност, стопанска система, енергетика и обучение.

Българският държавен глава акцентира, че за усилване на Стратегическия разговор сред двете страни е належащо слагането на ясни насоки и ограничения за съдействието в области от съвместен интерес.

Президентът прикани за съответни периоди и ограничения при осъществяване на поръчката за нови самолети за Военновъздушните ни сили, в това число за изясняване на нужните спомагателни средства за придобиване на пълноценни оперативни качества.

„ Засилването на индустриалното съдействие би трябвало да е значим детайл от програмата за рационализация на въоръжените ни сили по взаимни планове със Съединени американски щати “, съобщи президентът.

Румен Радев акцентира, че с цел да се преодолее технологическата и икономическа бездна сред страните от НАТО, е належащо да се развиват взаимно високи технологии и да се работи по общи планове за производство на военно съоръжение.

„ Трябва да се преодолее линията на разделяне на страните съдружници на производители и на купувачи на военно съоръжение. Следва да се положат старания за научно-техническо съдействие и трансфер на високи технологии “, съобщи Румен Радев.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР