По предложение на превозвачите от 16 август започва реално тестване

...
По предложение на превозвачите от 16 август започва реално тестване
Коментари Харесай

3 месеца тол системата ще се тества съвместно с превозвачите

По предложение на превозвачите от 16 август стартира действително тестване на тол системата на терен с предоставени от сектора транспортни средства, на които ще бъдат инсталирани бордови устройства. Тестовият интервал ще продължи към три месеца. Така ще се наблюдава придвижването на вътрешния и директния тежкотоварен трафик и на рейсовете в България, които ще заплащат такси за изминато разстояние.

Това заяви министърът на районното развиване и благоустройството Петя Аврамова след извършената през днешния ден среща при министър-председателя Бойко Борисов с представители на транспортния отрасъл за тол системата.
От на следващия ден стартират експертни срещи с представители на браншовите организации.

На тях ще бъдат коментирани нови оферти за цените. Обект на диалози ще бъде и обсегът на републиканската пътна мрежа, за която ще се заплащат тол такси.

Необходимата за действието на системата инфраструктура ще бъде построена върху 10 800 км от нея. Работна група е направила карта, в която са обозначени тези с нулева ставка, които не са в положително експлоатационно положение. На диалозите ще бъдат коментирани в конкретика цените в обособените категории и обсегът на пътищата.

На срещата всички представители на сектора изрекоха предпочитание през тестовия интервал да инсталират бордови устройства на всичките си коли, уточни Аврамова. През този интервал превозвачите няма да бъдат облагани с тол такса, а ще продължат да заплащат винетна.
След края на месец май ще бъде призован и към този момент конституираният Обществен съвещателен съвет по въпросите на тол системата към министъра на районното развиване и благоустройството. На него в по-широк формат ще бъдат показани нови разновидности на цените и обсега на тола в България.

Тестовият интервал на терен на системата изтича през ноември. Той може да завърши и по-рано, като срокът ще бъде конкретизиран в диалози с превозвачите. Ще бъде направена смяна в Закона за пътищата, където е посочена датата 16 август 2019 година за прекосяване от винетна към тол такса за тежкотоварните транспортни средства над 3,5 тона.

Всички сме „ за “ въвеждането на системата. Всички се обединихме към това, че българските пътища имат потребност от средства, с цел да бъдат ремонтирани, и всички български жители, в това число превозваческият отрасъл, да разполагат с положителни пътища, по които да пътуват.

Затова е нужен доста по-голям запас от този от винетни такси. Приходите от тях са от порядъка на 370 млн. лева, уточни Аврамова. Около 600 млн. лева годишно е дефицитът, с цел да работим и да удовлетворяваме всички претенции за положителни пътища в България, сподели още тя. Вярвам, че в градивен разговор ще намерим най-хубавото решение за България, с цел да може браншът да бъде конкурентоспособен и да се развива и в бюджета да има повече средства за пътища, добави районният министър.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР