По предложение на премиера Матеуш Моравецки днес бяха направени промени

...
По предложение на премиера Матеуш Моравецки днес бяха направени промени
Коментари Харесай

Рокади в полското правителство

По предложение на премиера Матеуш Моравецки през днешния ден бяха направени промени на основни министерски постове в полското държавно управление. Те бяха оповестени от президента Анджей Дуда, съобщи Франс прес.

Сменени бяха министрите на външните работи Витолд Вашчиковски и на защитата Антони Мачеревич. На тяхно място бяха назначени надлежно Яцек Чапутович, доскорошен заместител външен министър, и Мариуш Блашчак, който до през днешния ден бе министър на вътрешните работи и администрацията.

Тереса Червинска бе назначена за министър на финансите - пост, който до момента бе заеман от самия Моравецки, заяви Българска телеграфна агенция.

Сменени бяха още министърът на околната среда Ян Шишко, на опазването на здравето Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска.

Новините за кадровите промени във Варшава пристигнаха в навечерието на визитата на премиера Моравецки в Брюксел, където той ще се срещне с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

През декември против Полша беше задействан член 7 от Договора за Европейски Съюз поради безпокойствие за независимостта на полската правосъдна система. Това бе невиждана мярка в историята на съюза, която може да докара до отнемането на правото на глас на Варшава в европейските институции.

Европейски Съюз упорства за господство на закона, разделяне на управляващите и независимост на словото.

По мотив измененията в полското държавно управление Асошиейтед прес отбелязва, че страната се пробва да схване по-отстъпчив метод по отношение на Европейски Съюз. Министърът на правораздаването Збигнев Жобро, създател на противоречивата промяна на правосъдната система, породила митинги в Полша и рецензии от страна на Европейска комисия, обаче не бе заменен. Това е индикация, че министър председателят поддържа тази промяна.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР