По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на

...
По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на
Коментари Харесай

Мечът и пръстенът на Кубрат идват в България догодина

По предложение на премиера Бойко Борисов мечът и пръстенът на хан Кубрат ще бъдат показани в България през идната година. Това удостовери министърът на културата Боил Банов, който се срещна с шефа на Ермитажа Михаил Пиотровски, предава Канал 3.

" Радвам се, че ще успеем да покажем меча на Хан Кубрат и неговия пръстен в България. Това ще стане по време на „ Дните на Ермитажа “ в нашата страна, които приготвяме взаимно с най-големия съветски музей през 2019 година. Уникалните предмети са част от Перешчепинското богатство. Тази изключителна концепция е на премиера Борисов и за мен ще е чест да я осъществявам “. Това съобщи министърът на културата Боил Банов след завръщането си от Санкт Петербург, където взе участие в VII Международен културен конгрес ", оповестиха от Министерството на културата.

" С Михаил Пиотровски обсъдихме и обновяване на връзките с Ермитажа, да работим интензивно за продан на изложения, експерти, да вършим взаимно мастъркласове “, добави той.

Съкровището от Малая Перешчепина е най-значимото българско богатство и едно от двете отвън актуалните български земи. Значението му се дефинира от обстоятелството, че то е потвърдено на Кубрат. Мечът на хана е дешифриран с дължина 94 см и датира от 30-те години на 7 век. Изработен е в Източната Римска империя и е подарък на Кубрат от император Ираклий. Съкровището съдържа и няколко пръстена-печати и други персонални движимости. То е от погребението на Кубрат и е намерено на 29 май 1912 година в степта.

България за повторно взе участие публично в Международния културен конгрес в Санкт Петербург. Тази година българската делегация беше водена от министъра на културата Боил Банов. Събитието на тематика „ Културата като стратегически капацитет на всяка страна “ беше намерено от президента на Руската федерация Владимир Путин. Форумът си слага амбициозната цел да съхранява и поддържа културните начинания на районно, федерално и интернационално равнище и да подтиква културното съдействие.

В рамките на форума министър Боил Банов организира работни срещи с Михаил Швидкой, консултант на президента на Руската федерация по въпросите на културното съдействие, и със зам.-министъра на културата на Русия Алла Манилова. Той имаше и редица двустранни срещи с ръководители на други делегации.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР