По предложение на ПП-ДБ бе приета редакционна поправка, с която,

...
По предложение на ПП-ДБ бе приета редакционна поправка, с която,
Коментари Харесай

Първо да за спиране на заседанията на комисиите в НС в предизборната кампания

По предложение на " ПП-ДБ " бе призната публицистична корекция, с която, съвещания на Народното събрание да не се организират за времето от откриването на предизборната акция до свикването на новоизбраното Народно заседание, съобщи БНР.

Редакционната корекция показа Стою Стоев. Тя бе гласувана с 13 гласа " за ", петима - " срещу " и един " въздържал се ". Приетият текст планува:

" За времето от откриването на предизборната акция за избори на народни представители за Народно заседание до свикването на новоизбраното Народно заседание не се организират постоянни пленарни съвещания и съвещания на комисиите. В този случай периодите по този устав стопират да текат, като се изключи периодите за писмени отговори ".

Депутатите от правната комисия отхвърлиха предложение на " Българска социалистическа партия за България ". То бе обосновано от народния представител Мая Димитрова. Тя уточни, че главното пълномощие на Народното събрание, а точно неговата контролна функционалност, се лимитира с приемането на въпросните текстове. Тя предложи изключение за парламентарния надзор, който да продължи да се организира по време на акция . Предложението бе отхвърлено с три гласа " за ", нула - " срещу " и 16 " въздържали се ".

Депутатите гласоподаваха единомислещо с 19 гласа " за " промените в правилника, свързани с възнагражденията на депутатите и предлагането категорично предвиждащо да няма двойни заплати .

Петър Петров разяснява, че въпросното предложение е направено за отбягване на подозрение по отношение на медийни изявления и изявления. С признатите текстове се планува възнагражденията на народните представители да се начисляват от деня на полагане на клетвата от народните представители, до деня, предшестващ деня на полагането на клетва на народните представители, определени в идващото Народно заседание. Радомир Чолаков изясни, че редакцията е съгласувана с финансова дирекция на Народното събрание.

Промени в Наказателен кодекс за жертвата на полови закононарушение

Правната комисия одобри на второ четене промени в Наказателния кодекс. С тях се транспонират условия на европейска инструкция, свързани с гарантиране правото на жертвата на полови закононарушение да се възползва от правото на отбрана в задоволително дълъг период след навършване на пълноправие, съобщи Българска телеграфна агенция.

От Министерство на правораздаването Ирена Борисова, държавен специалист интернационално правно съдействие, съобщи, че против България има наказателна процедура. Тя цитира мнение на Европейска комисия, в което е посочено категорично, че най-младите жертви нямат опция за отбрана, по което и да е закононарушение на Наказателния кодекс. Тя акцентира, че в мнението на Европейска комисия се показва, че този период следва да е съгласуван с тежестта на въпросното действие и посочи, че съгласно Европейска комисия за доста от закононарушенията, изброени в директивата, страната ни не е подсигурила, че тяхното наказателно гонене е допустимо в задоволителен период след навършване на пълноправие на малолетните лица. Ние следва да намерим наш метод, по който да осъществим това обвързване, обясни Борисова.

От прокуратурата акцентираха, че с текстовете се трансформира цялата идея в Наказателния кодекс по отношение на отминалостта на закононарушенията и настояха да бъде премислен различен метод, като показаха, че най-лесният би бил да се обмисли увеличение на наказванията.

Бранимир Балачев от ГЕРБ-СДС съобщи, че е подготвен да поддържа оферти, които да подсигуряват бързото произвеждане на такива каузи, свързани със полови похищения против малолетни и малолетни лица, а не да се усилва давностният период за тях. Той съобщи, че е подготвен да поддържа увеличение на наказванията. При нас това не се смята за добра процедура да има давностен период от 25-30 години. Този човек ще стане на 40 години и вие ще му дадете тогава правдивост, добави Балачев.

Борисова отговори, че сега се приготвя смяна в европейската директивата, като там препоръчаните давностни периоди надвишават 20, 25, 35 години. Опитваме се да покажем каква е наклонността за европейското право, добави специалистът. От Министерство на правораздаването обявиха, че законопроектът е координиран с прокуратурата и с Върховния касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР