По предложение на парламентарната енергийна комисия Народното събрание прие единодушно

...
По предложение на парламентарната енергийна комисия Народното събрание прие единодушно
Коментари Харесай

Извънредно! Делян Добрев разкри сензационно пред БЛИЦ: Група бизнесмени се опитаха да рекетират държавата със спекулативно вдигане на цената на тока!

По предложение на парламентарната енергийна комисия Народното събрание одобри единомислещо корекция в Закона за енергетиката, която от 1 януари задължава всички производители да продават през енергийната борса. Това е значима стъпка към бистрота, предвидимост и либерализация на пазара, разясняват в сектора. По този мотив БЛИЦ потърси Делян Добрев, член на Комисията по енергетика в Народното събрание. Ето по какъв начин той отговори на въпросите на Ивайло КРАЧУНОВ. - Г-н Добрев, правилно ли е, че група търговци на електрическа енергия са се готвели да основат напрежение в страната с нарастване на цената на тока, преди през вчерашния ден Народното събрание да одобри единомислещо поправката, която от 1 януари задължава всички производители да минават през енергийната борса?
- Проблемът се състои в това, че през последните няколко месеца видяхме внезапно увеличение на цените на електрическата енергия за бизнеса. Цената от към 70 лв. за мегават през лятото и предходните две години, скочи до 80-90, даже и до 100 лв. за мегават единствено през последния месец.

Тази електрическа енергия се продава от няколко търговци, които разполагат с всичката електрическа енергия на свободния пазар.

Нашето съмнение, защото не виждаме друга причина за неочакваното нарастване на цената, е че тези търговци се опитваха да основат неестествен недостиг, с които по-късно да усилят цените и да рекетират бизнеса.

Това, което Народното събрание направи през вчерашния ден, е да одобри дефинитивно корекция в Закона за енергетика и то с цялостно болшинство от всички представители в Народното събрание, с която се сътвориха правила за продажбата на електрическа енергия на свободния пазар. От 1 януари 2018 година това ще става транспарантно през енергийната борса, а не с неизвестно по какъв начин проведени търгове от 4-5 търговци.

- Кои търговци визирате?
- Поименно не мога да ги назова, тъй като не ги знам, само че е реалност, че има над 100 лицензирани търговци на електрическа енергия в България.

Бизнесът има предпочитание да купува непосредствено електрическа енергия от централите, само че това не можеше да се случи, тъй като печелившите във всички търгове се оказваха един доста стеснен кръг от компании.

Възможно е този стеснен брой компании да са договорили тази политика по изкуствено за мен нарастване на цените на електрическата енергия, на което сме очевидци през последните месеци.

Включително през вчерашния ден получих писмо от едно малко дружество, което е било известено от неговия снабдител на ток, че му усилва цената от 80 на 120 лв. на мегават. Това е близо 50% нарастване на цената на електрическата енергия единствено за един месец! Такова нещо не трябва да се разрешава и по тази причина променихме Закона от енергетиката.

От началото на новата година електрическата енергия на свободния пазар ще се продава през борсата. Всеки който желае ще може да взе участие на търговете и да си закупи електрическа енергия по пазарна цена, а не по манипулирана цена.

- Означава ли това, че кръгът от предприемачи, за които говорите са се надявали, че дейностите им ще останат незабелязани и контролните органи и те ще могат да рекетират държавното управление?
- Според мен те даже не имаха вяра, че Народното събрание ще успее в такива къси периоди да одобри смяна в разпоредбите, с която ще защищити бизнеса в България от спекулативното нарастване на цените на електрическата енергия.

В последната седмица въпросните търговци изпратиха голям брой негативни мнения против измененията, даваха изявленията, в които се обявяваха против поправката в Закона за енергетиката по неразбираеми аргументи.

Но през вчерашния ден Народното събрание направи по този начин, че от 1 януари 2018 година електрическата енергия за бизнеса ще се продава на свободен пазар.

Чрез Вашата уважавана медия желая да предупредя търговците да не спекулират с цени и контракти до края на месеца, тъй като в случай че го създадат, ще бъдем принудени да подадем сигнал до способените органи.

- Разчитали ли са недобронамерените търговци, че ще притиснат кабинета с повтаряне на митингите поради, които министър председателят Борисов подаде оставка през 2014 година?
- Не бих желал да встъпвам в крайни изводи, само че е реалност, че имаше проблем, който през вчерашния ден бе позволен от Народното събрание.

Въпросните търговци да престанат с дейностите си по изкуствено увеличение на цената на електрическата енергия за бизнеса. В противоположен случай ще се обърнем към прокуратурата!
Интервю на Ивайло КРАЧУНОВ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР