По предложение на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, Столичният общински

...
По предложение на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, Столичният общински
Коментари Харесай

СОС призова ВиК проектът на Столична община да се върне в плана за възстановяване |

По предложение на групата на ГЕРБ-СДС в СОС, Столичният общински съвет одобри декларация против отпадането от Националния проект за възобновяване и резистентност на програмата за създаване и реорганизация на ВиК на агломерациите Ботунец, Кремиковци-Сеславци, Панчарево-Кокаляне и Волуяк. 

Не одобряваме, че е допустимо България да реализира уравновесено икономическо и териториално развиване или каквато и да било екологична резистентност, до момента в който голям брой обитаеми места нямат обикновено функциониращи водоснабдителни и канализационни системи, се споделя в декларацията на СОС. 

В текста написа още: 

Отчитайки обстоятелството, че единствено за реализиране на сходство с условията на Директива 91/271/ЕИО и обезпечаване на актуален стандарт за живот на популацията във връзка с отпадъчните води към 31.12.2018 година нужният показателен финансов запас е над 5,8 милиарда лв., като за агломерациите сред 2 000 и 10 000 е.ж. нужният запас е към 3,9 милиарда лв., не можем да приемем, че тази финансова тежест би трябвало да бъде поета напълно от жителите, а този запас да бъде обезпечен през техните сметки за тези комунални услуги.

Призоваваме за преразглеждане на решението за отпадане на Програмата от Националния проект за възобновяване и резистентност, като още веднъж обръщаме внимание върху неизбежните последствия от отклоняването на този финансов запас, освен за жителите и бизнеса в съответните обитаеми места, а и във връзка с упоритостите на страната ни за реализиране на екологична резистентност и рационално потребление на ресурсите, както и на отговорностите, произлизащи от Европейските наставления за филтриране на градските отпадъчни води и качеството на водите, предопределени за консумация от индивида. 

Калоян Паргов: ГЕРБ не реши 15 година казуса с водоснабдяването и канализацията в София

В рамките на Плана за възобновяване и резистентност и на тази политическа сага, която се разиграва през последните месеци във връзка с разнообразни планове, които би трябвало да влязат в него, групата на „ Българска социалистическа партия за България “ работи за това, да има оптимално посланичество на планове на София в него. Но крайното решение за това е на Министерския съвет. Това не е мотив да вършим заявления, с които да търсим политически дивиденти. Това сподели ръководителят на Българска социалистическа партия – София Калоян Паргов във връзка декларацията.  

„ Каква е повода Столична община да подаде планове към Плана за възобновяване и резистентност? Защото личното ви държавно управление, министър председател и министри не отпуснаха на Следствен отдел към окръжна прокуратура 200 млн. лв. и вместо да получим 350 млн. лв., получихме 142 млн. лв.. И вие започнахте да търсите решения през Плана за възобновяване и резистентност. Затова виновността си е ваша, не на Българска социалистическа партия, нито на президента “, изясни водачът на Българска социалистическа партия - София.

„ В последните 15 година, в които вие сте ръководещи, въпросът с водоснабдителни и канализационни системи можеше да се реши на всяко ниво в страната “, съобщи Паргов, Той даде образец с канализацията в кв. „ Модерно предградие “ и част от селата към Северната дъга, за която персонално се е борил, само че единствено са се сменяли крайните периоди за решение на казуса и по този начин са стигнали до 2024-2027 година

Калоян Паргов разяснява и дневния ред на сесията, която ще се организира в два следващи дни, а общинските съветници би трябвало да гласоподават повече от 160 точки.

„ Това е постоянно срещана процедура от страна на ГЕРБ – Съюз на демократичните сили. Почти няма общински консултант, който да успее да се запознае в елементи и дълбочина с всяка една точка. Прави усещане, че тези две сесии са наситени с доста разпоредителни точки, което основава избрани проблеми, а и основава подозрение за качеството на работата ни “, означи Калоян Паргов.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР