По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет

...
По предложение на главния прокурор Сотир Цацаров Висшият съдебен съвет
Коментари Харесай

Изборът на следващия главен прокурор ще се проведе на 24 октомври


По предложение на основния прокурор Сотир Цацаров Висшият правосъден съвет изтегли с две седмици по-рано избора за идващ Обвинител номер едно. Той ще се организира на 24-ти октомври, макар че съгласно хронограмата, призната от Прокурорската гилдия на Съвета, гласуването трябваше да е на 14-и ноември. Непроменен остава крайният период за номинации - 29-и юли.

В рамките на две седмици ще има четири съвещания на Висш съдебен съвет - с опция за издигане на претенденти.

На номинации право имат най-малко трима членове на прокурорската гилдия и правосъдният министър. Данаил Кирилов към този момент разгласи,че няма да го прави, с цел да не политизира избора. Така в предпоследния ден на юли ще е ясно кой или кои ще са претендентите да оглавят държавното обвиняване след 10 януари, когато изтича мандатът на Сотир Цацаров. Спекулира се както с имена на настоящи прокурори и съдии, по този начин и с адвокати, отвън системата.

Ще завоюва този, който получи поддръжката на най-малко 17 от членовете на Висш съдебен съвет. Но ще стане идващ основен прокурор, в случай че под предлагането за избора му автограф постави президентът Румен Радев, който недвусмислено сподели, че не гледа на ролята си в процедурата като на протоколна.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР