По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на Продължаваме промяната“

...
По предложение на ГЕРБ и с подкрепата на Продължаваме промяната“
Коментари Харесай

Нинова: ПП подкрепиха ГЕРБ и няма да има увеличение на минималната заплата

По предложение на ГЕРБ и с поддръжката на „ Продължаваме промяната “ и „ Български напредък “, нарастване на минималната работна заплата от 2023 година няма да има. Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова след съвещание на обществената комисия в Народното събрание, оповестиха от пресцентъра на партията.
Прочетете още
„ Това, което става вътре, е парадокс. Първият е, това от 1септември следващата година Министерски съвет да дефинира минималната заплата за 2024 година Вторият парадокс - вкараха в минималната заплата думата “брутна “ минимална заплата. Това значи, че доста хора в този момент ще получат и по-малко от 710 лева “, разяснява тя пред медиите.

Лидерът на Българска социалистическа партия изясни, че в минимална брутна заплата от 850 лева влизат клас прослужено време, нощен труд, ексклузивен труд. „ Всичко това до момента се заплащаше над заплатата, а в този момент влиза вътре. Политическа партия отстраниха клас прослужено време, в този момент да излязат и да го обяснят на хората “, посочи тя и дефинира това като безхаберие.

„ Ние ги призовахме няколко пъти да отдръпват тези безумни оферти. Всичко, което направихме дотук, отпътува в канала. Те в този момент да носят отговорност и да се знае от българските жители кой какво е направил. Не всички депутати ощетиха народа. Нашето предложение беше ясно, кристално и чисто - 50% от междинната работна заплата става минимална. Другите доплащания са над това и предлагането да влезе в действие от  януари 2023 година “, сподели още водачът на Българска социалистическа партия.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС разяснява, че са се чули прекомерно доста разнопосочни отзиви, че с предлагането в Кодекса на труда, направено от тях, се залага механизъм за установяване на минималната работна заплата за в бъдеще. Сачева добави, че брутната минимална работна заплата включва в себе си всички непрекъснати заплащания, които се дават от работодателя, като отвън тази брутна минимална работна заплата могат да бъдат договаряни и спомагателни обществени придобивки. Тя уточни, че в понятието влиза и клас прослужено време. 

Искрен Арабаджиев от " Продължаваме Промяната " предлага също минималната работна заплата да се дефинира като брутна. По думите му това е значимо, поради задачата минималната работна заплата да бъде 50 на 100 от междинната, която се също се пресмята от Национален статистически институт като брутна. 

„ В момента желаеме да вкараме клас прослужено време в границите на тази минимална работна заплата ", разясни депутатът. Според него предлагането на ГЕРБ е сходно, само че за разлика от тях от Политическа партия оферират брутната минимална работна заплата да се дефинира не на база 12-те месеца от миналата година, каквото е предлагането на ГЕРБ, а на база последните две тримесечия, за които има данни от Национален статистически институт. 

По думите на Арабаджиев с предлагането на ГЕРБ минималната брутна работна заплата става 765 лева, а ако се одобри тяхното предложение в пленарна зала, нейният размер ще е 868 лева

Депутатите от комисията по труда, обществената и демографската политика одобриха на второ четене промени, с които се дефинира размерът на брутната  минимална работна заплата за следващата година. Това стана с гласуваното на второ четене на изменение, препоръчано от Деница Сачева от ГЕРБ-СДС и група нации представители, с което " минимална работна заплата " се заменя с „ брутна минимална работна заплата “. 

Според признатото предложение брутната минимална работна заплата за страната за идната календарна година се дефинира до 1 септември на настоящата година в размер на 50 на 100 от междинната брутна работна заплата за миналата година.

На първо четене в пленарна зала депутатите взеха решение размерът на минималната работна заплата за идната календарна година да се дефинира до 31 октомври на актуалната година и в размер не по-малък от 50 на 100 от брутната междинна заплата за страната за интервала от дванайсетте месеца.  Вносител на законопроекта за изменение на Кодекса на труда са депутатите от „ Българска социалистическа партия за България “. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР