По предложение на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите

...
По предложение на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите
Коментари Харесай

Елена Йончева настоява ЕК да гарантира, че отпуснатата финансова помощ за националните икономики няма да отиде в престъпни групировки

По предложение на Елена Йончева, евродепутат от Групата на Социалистите и Демократите в Европейския парламент, Антикорупционната група на Екологичен потенциал изиска от Европейска комисия да сътвори специфичен мониторингов механизъм, който да наблюдава по какъв начин тъкмо се разходва невижданата по мярка финансова помощ за националните стопански системи, предоставена по отношение на пандемията. Евродепутатът упорства Комисията да даде съответни насоки на държавите-членки за по-ефективен избор на бенефициентите по новите фондове, като се отдели внимание на дребния и междинен бизнес.
В изказването си Антикорупционната интергрупа приканва още Европейска комисия да ограничи оптимално опциите тези средства да се дават на компании-посредници, както и да се ускори контролната роля на Европейската прокуратура и ОЛАФ във връзка с разходването на незабавната помощ.

„ За по-малко от месец Европейският съюз обезпечи 200 милиарда евро от Европейската капиталова банка за финансиране на бизнеси. Създаде се скица от 100 милиарда евро за ограничения за краткосрочна претовареност (sure). Осигуриха се 240 милиарда евро поддръжка от Европейския Механизъм за непоклатимост за най-засегнатите държави-членки. Набавиха се 70 милиарда евро директна поддръжка от бюджета на Европейски Съюз. Осигуриха се и над 330 милиарда евро държавни помощи, за които Европейски Съюз облекчи режима за даването им. Всички тези средства са обилни, само че какъв брой от тях ще се усвоят от България? Колко от тях ще доближат до действително нуждаещите се бизнеси и служащи в България зависи единствено и само от нашето държавно управление “, разяснява Йончева. „

Тревожно е, че към този момент над два месеца държавното управление не е предоставило ясна информация за каква поддръжка ще се бори. Европейският съюз дава доста благоприятни условия, само че няма по какъв начин да замести неналичието на самодейност и дълготрайно обмисляне измежду нашите ръководещи “, добави още Йончева.

Тази седмица Европейската комисия показа нови оферти в границите на многогодишната финансова рамка на Европейски Съюз, както и проект за възобновяване от рецесията, провокирана от пандемията с ковид. Това е следващото решение на равнище Европейски Съюз за стимулиране на бизнеса и неправителствения бранш - в последните месеци в Брюксел бяха взети решения за наливане на над 3.4 трилиона евро в националните стопански системи. Успоредно с многото благоприятни условия, които тази поддръжка обезпечава на бизнеса, от Европейския парламент обърнаха внимание, че най-важното е тези средства да доближат до действително нуждаещите се. Антикорупционната група на Екологичен потенциал, чийто член е Елена Йончева, излезе със особено изказване, приканващо Европейска комисия да подсигурява, че с тези милиарди няма да се облагодетелстват кухи компании, олигарси и незаконни групировки.

Успоредно с това, Елена Йончева повдигна и въпроса за отделянето на европейски средства за подкрепяне на медийния бранш, който беше извънредно обиден от рецесията, провокирана от ковид. Елена Йончева, дружно с група други евродепутати от разнообразни политически фамилии, изпратиха писмо до Европейската комисия, настоявайки незабавно да се заделят средства за медиите и да се подкрепи самостоятелната публицистика. В отговор на тази самодейност еврокомисаря по вътрешния пазар, Тиери Бретон, се ангажира Европейска комисия да стартира пилотни планове за финансиране на медиите.

.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР