По правило кошмарните бюджети водят до кошмарни цени на държавния

...
По правило кошмарните бюджети водят до кошмарни цени на държавния
Коментари Харесай

За две години доходността на държавния краткосрочен дълг нарасна над два пъти

По предписание кошмарните бюджети водят до кошмарни цени на държавния дълг, с който се финансират дефицитите. Поради това универсално предписание дълготрайната политика на високи бюджетни дефицити има единствено един и то скръбен излаз. Дали България се е запътила към него всеки самичък ще си отговори.

В този смисъл е добре да следим какво ни демонстрират облигационните излъчвания, които държавното управление въпреки и рядко и много безредно (без какъвто и да е календар) пуска на вътрешния и на интернационалните пазари. Последната такава емисия се появи на 15 април 2024-а когато Министерството на финансите организира аукцион за разпространение на държавни скъпи бумаги с общ номинал 200 млн. лв., 3% годишна рента и период на погасяване от три години. На аукциона бяха подадени поръчки с номинал 512 млн. лв., което докара до покритие от 2.56 пъти по отношение на оферти номинал, а реализирана междинна годишна рентабилност, при която бяха пласирани книжата, бе 3.01 %.

При сходни излъчвания сме привикнали да получаваме оценки, до каква степен сполучливи са те. А тези оценки могат да се създадат спрямо индикаторите на други сходни излъчвания при отчитане на икономическата обстановка по време на която са пласирани. Що се отнася до конюнктурата е добре да се посочи, че доходността на сегашната емисия е с 45 базисни точки над тази на аналогичните немски скъпи бумаги

За сегашната емисия ще се въздържим от нормалните оценки, само че ще дадем съпоставения с последната сходна облигация. Според статистиката на Министерството на финансите тя е от 9 май 2022-а, когато е преотворена емисия от три и половина годишни облигации с падеж 17 май 2025-а. Тогава общият номинал на пласираните облигации е 300 млн. лв., а покритието, обезпечено от направените поръчки, е 1.53 по отношение на оферти номинал. Лихвата носена от скъпите бумаги е 0%, а реализирана годишна рентабилност 1.33 %. При съпоставяне по отношение на конюнктурата ще забележим, че преди две години спредът по отношение на аналогичните немски облигации е 78 базисни точки - доста над настоящия. С други думи по отношение на конюнктурата сегашната емисия е много по-успешна от тази преди близо две години.

Как обаче стоят новите тригодишни облигации във връзка с държавните финанси по отношение на аналога си отпреди близо две години? За две години междинната рентабилност, която страната е принудена да заплати на вложителите, с цел да пласира въпросните дългови ценни бумаги е повишена от 1.33% до 3.01% годишно, или повече от 2.26 пъти. Освен това при издадения през май 2022-а дълг лихвата е нулева, което значи, че не натоварва бюджета с настоящи разноски по обслужването на лихвените заплащания. А при сегашната облигация лихвата е 3% и тя ще се заплаща настоящо всяка година до падежирането на емисията през април 2027-а.

Всеки самичък може да реши до каква степен този ново издаден дълг е удобен за бюджета. Но е ясно, че в случай че лихвения товар върху разноските на хазната продължи да се натрупа с този ритъм, нищо хубаво не ни чака.
 Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха
Предизборните политически извращения с рехавия държавен бюджет започнаха

Задават се избори и парламентарните партии не закъсняха с предложенията си за финансови подаяния към електората - несъмнено - пенсионерите са първи
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР