По-правилно е стажант-лекарите от последния курс обучение да бъдат насочени

...
По-правилно е стажант-лекарите от последния курс обучение да бъдат насочени
Коментари Харесай

Ректорът на МУ: Стажант-лекарите само в краен случай трябва да са в Covid-отделенията

По-правилно е стажант-лекарите от последния курс образование да бъдат ориентирани към звената в лечебните заведения, които не лекуват пациенти с Covid-19, с цел да се освободи запас от по-опитни лекари. Това разяснява ректорът на Медицинския университет в София проф. Лъчезар Трайков пред бТВ във връзка апела на здравния министър студентите по медицина от VI курс да подкрепят работата на лечебните заведения, които изпитват дефицит на фрагменти с разрастването на епидемията. Според Трайков студентите би трябвало непринудено да решат дали да откликнат на апела и в случай че решат да го създадат, наложително трудът им да бъде заплатен.

По тематиката към този момент се е провела конферентна среща на ректори със здравния министър, където Трайков е изложил вижданията си.

“По-правилно е да пуснем стажант-лекарите в звена, които не са Covid, да не ги хвърляме в устата на лъва. Нека да отидат тук-там, където има потребност от лекари и да се освободи запас, който да отиде в Covid-отделенията “, уточни той.
Трайков прикани “да дозираме степента на риска съгласно степента на подготовката “.

По думите му сериозните затруднения в Covid-отделенията изискват специфична подготовка и " върховен пилотаж ", с което стажант-лекарите не биха могли да се оправят.

Миналата седмица здравният министър Костадин Ангелов сподели, че ведомството ще се обърне за помощ към лекари експерти от извънболничната помощ и студенти по медицина от VI курс. Това обаче повдигна въпроса с възнагражденията на лекарите, които сега не са атрактивни и заради това мъчно се намират “доброволци “ по места, които да се хвърлят в битката на първа линия.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР