По повод168 години от рождението Васил Левски в Троян откриват

...
По повод168 години от рождението Васил Левски в Троян откриват
Коментари Харесай

В Троян откриват паметник на Васил Левски

По повод168 години от рождението Васил Левски в Троян откриват негов монумент. В церемонията ще взе участие президентът Румен Радев. Идеята за фундамент на Апостола в Троян e още от 20-те години на XX век, само че по разнообразни аргументи не е осъществена, оповестява БНР.

Двама роднини на Апостола са в инциативния комитет за построяването на паметника. Той е основан през 2019 година. В него са включени двама роднини на Апостола – Христина Богданова и Стефан Караиванов, ръководителят на Общобългарския комитет „ Васил Левски “ Васил Василев, кметът на Троян Донка Михайлова и общественици.

Първоначално да създаде паметника е избран скулпторът проф. Георги Чапкънов. Той стартира построяването, само че заради здравословни аргументи не може да довърши плана. След това от инициативния комитет организират конкурс в Троян. Избран е планът на статуя Борис Борисов.

Паметникът към този момент е подложен на площад „ Възраждане “ пред НЧ „ Наука 1870 година “. Тържествената гала по откриването му е довечера от 19.00 ч.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР