По повод вчерашните протести, съпътствали избора на Иван Гешев за

...
По повод вчерашните протести, съпътствали избора на Иван Гешев за
Коментари Харесай

БХК пита вътрешния министър за поведението на полицията на вчерашните протести

По мотив вчерашните митинги, съпътствали избора на Иван Гешев за основен прокурор и държанието на полицията по отношение на жителите, Българският Хелзинкски комитет (БХК) изпрати отворено писмо до министъра на вътрешните работи. В писмото правозащитниците задават няколко въпроса:
На какво законово съображение и по чие предписание на жители, възнамеряващи да посетят спокойно заседание, се ревизират документите за идентичност и се записва информация от тях?
 Кой е разпоредил делене на различните мирни събрания и установяване на място за осъществяване пред Висш съдебен съвет единствено на едното от тях?
Какви предварителни указания са дадени на чиновниците на Министерство на вътрешните работи по отношение на препятстването на тяхното снимане от жители, когато чиновниците се намират на обществено място и по време на осъществяване на техните служебни и законови отговорности? 
Задължени ли са чиновниците на полицията по защита на публичния ред да задържат лица, които правят закононарушения против личността пред очите им и какви предварителни указания са им дадени в тази тенденция?
„ Като имаме поради по този начин изложената фактическа конюнктура, ние установяваме редица индикации за съществени нарушавания на съществени права на индивида “, се споделя в писмото. В него са посочени съответни образци на препятстване и инспекции както на стачкуващи и публицисти, по този начин и на чиновници на БХК. Пълният текст на писмото можете да прочетете тук.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР