По повод вчерашните изявления на министъра на културата Велислав Минеков

...
По повод вчерашните изявления на министъра на културата Велислав Минеков
Коментари Харесай

НДК отговори на министъра на културата

По мотив вчерашните изказвания на министъра на културата Велислав Минеков за положението на НДК, от Съвета на шефовете разпространиха следната позиция:

1. НДК е регистриран като еднолично акционерно сдружение със 100% държавно присъединяване на 9 май 2011 година Мотивите за това решение са оповестени в Разпореждане N 1 на Министерски съвет от същата година.
Загубите на НДК за 10 години - от момента на основаването на сдружението до 01 януари 2021 година възлизат на:
- 9,466 млн. лева./общо за периода/ загуби от оперативна активност
- 77 млн. лева /общо за периода/ амортизационии загуби
В края на 2014 година сдружението разполага с запас от към 9 млн.лв. по информация на тогавашния принципал. В средата на 2017 година сегашното управление в кризен за сдружението миг поема ръководството с празна каса. От средата на 2017 година до този миг всяка година методично е намалявана загубата, увеличавани са приходите, като по едно и също време с това са усъвършенствани разноските за прехрана. За първи път през 2019 година, приходите от главната активност надвишават тези от спомагателни действия – отдаване чартърен на офисни и търговски площи. Дори и в интервала на коронавирус рецесията, която нанесе тежки вреди върху финансовото и стопанското положение на НДК сме съумели да сведем загубите до по- ниски равнища от годините на дейна активност и удобна пазарна среда.

2. В интервала на невижданата и непозната за НДК рецесия, както и за целия културен и конгресен бранш сме подхванали редица дейни ограничения, с които да съхраним активността и чиновниците на НДК. Директните финансови вреди за сдружението от коронавирус рецесията за 2020 година са в размер на 6 млн. лева В осъществяване на Устава на НДК регулярно сме уведомявали за цялостното положение на НДК принципала на сдружението. Едновременно с това сме обсъждали разнообразни ограничения, съответни на обстановката. Междувременно сме провели редица срещи с държавни структури като “Фонда на фондовете” и техни капиталови медиатори, Министерството на културата, Министерството на финансите в търсене на решение на спешната обстановка. В Министерството на културата и в Агенцията за обществените предприятия сме входирали проект за развиване на сдружението за интервала 2020 – 2022 година и Кризисен проект към него, в който сме отчели внезапната смяна в пазарната среда, вследствие коронавирус рецесията. Темата за положението на сдружение е повдигана неведнъж и в медийното и публичното пространство. НДК поради статута си не можеше да се възползва от другите стопански ограничения, препоръчани от Министерството на културата и други институции, които бяха вероятни за другите разпоредители на бюджетни средства.

Единствената мениджърска опция бе кандидатстване за оборотен и капиталов заем в размер на 10 млн. лева.от ББР, с които да стабилизираме и съхраним активността на сдружението и то да бъде защитено от банкрут. Напомняме, че НДК е комерсиално сдружение, което действа напълно на пазарен принцип при неравностойни пазарни условия. Погрешно е публичното разбиране, че НДК получава средства за своята прехрана, вложения или развиване от страната.

3. По отношение на офисните площи, които се употребяват от Политическа партия “ГЕРБ” в административната постройка ПРОНО на НДК с решение № 986/28.12.2009 на Министерски съвет, 16 и 17 етаж на административната постройка на НДК се лишават заради отпаднала потребност от ТПО “НДК”. В резултат на това от 2009 година НДК няма отношение към тези площи.

4. Относно изразените от министъра на културата подозрения за приватизация на НДК бихме желали да заявим изрично следното:

Невъзможно е НДК да бъде приватизиран, тъй като сдружението е в забранителния лист за приватизация.
Силно сме разтревожени от изказаните подозрения за възможна приватизация и молим министъра на културата да изнесе всички данни, с които разполага в тази връзка. В допълнение бихме желали да обърнем внимание, че през годините обратно елементи от НДК са продадени на частни компании, с което е отнета опцията за икономическо оцеляване на сдружението в тежка обстановка като актуалната.

Съветът на шефовете на НДК остава отворен за разговор с екипа на Министерство на културата и всички държавни институции за разрешаване на сложната обстановка, в която се намира този знаков конгресен и културен център за София, България и цяла Югоизточна Европа.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР