По повод участието на министъра на околната среда и водите

...
По повод участието на министъра на околната среда и водите
Коментари Харесай

Бъдеще за село Труд: Екоминистърът се подигра с усилията ни да се преборим за чист въздух

По мотив присъединяване на министъра на околната среда и водите в предаването " Неделята на Нова ", жителите на обгазяваното от централата за биогаз разпространиха отворено писмо. Ето цялостния му текст:
ОТВОРЕНО ПИСМО
ОТНОСНО: Участие на министъра на околната среда и водите Емил Димитров в предаване на една от националните малките екрани на 18.10.2020г.
Уважаеми дами и господа,
С актуалното писмо показваме позицията на Сдружение с нестопанска цел „ БЪДЕЩЕ ЗА СЕЛО ТРУД “, „ ЗА ЧИСТИ ВЪЗДУХ И ВОДА В РУСЕ И ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ-РУСЕ, ИК „ Народоосвободителна въстаническа армия ЗАГОРА ИСКА ДА ДИША “, ИК „ ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА ЦАРЕВЕЦ “.
Писмото е предизвикано от думи на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, изречени в ефира на една от националните телвеизии на 18.10.2020 година
Ние, представителите на гражданското общество, които сме подложени на дългогодишна офанзива с миризми в обитаемоте места, в които живеем, и се борим сами и без институционална поддръжка с всички механизми на гражданско присъединяване, с цел да дишаме въздух без задушливи обгазявания, без тежки химични вещества (Русе), сме възмутени от позорни думи на министър Димитров в народен ефир. Конкретният мотив бе дребната извоювана победа на гражданското общество с краткотрайното прекъсване на централата в с. Труд. В течение на диалога министърът съобщи: „ Изведнъж им замириса преди изборите. Изведнъж замисира и в Стара Загора. Изведнъж замириса и в Русе… ”. И още: “… само че да спрем единствено преди изборите, да излезем на улицата, с цел да се харесаме на някой, също не е добре ”. И: “…над 90% от митингите са умишлени ”.
С държанието си и изявленията, който направи министър Димитров в ефира на „ Неделята на Нова “ на 18.10.2020г., той се подигра с напъните на десетки цивилен деятели, принизи гражданското общество и сериозния проблем с мръсния въздух до елементарна политическа конспирация. И показва липса на воля да отбрани правата на българския поданик, който по същината си се явява и негов шеф. По адрес на митингите за чист въздух се изрекоха лъжи, които директно засягат демократичните права и полезности на гражданското общество, целят за обезсърчат жителите и да лишават правото им на свободно изложение на мнение. С сходни лъжи се слагат политически въпроси над въпросите за здравето и живота на хората и това цели да реализира примирие и заглушаване на гражданската интензивност.
Считаме, че гражданското общество и сериозният проблем с индустриалното замърсяване заслужават съществено и експертно отношение, а българските жители заслужават опрощение за подигравката и надменното отношение, на което станахме очевидци в ефир.
 Блокада на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив поради въздуха в село Труд и закани за още блокади (ВИДЕО) Блокада на Регионална инспекция за опазване на околната среда Пловдив поради въздуха в село Труд и закани за още блокади (ВИДЕО)
Пореден митинг и опит да бъде привлечено публично и държавно внимание към казуса с въздуха в село Труд. Петдесетина поданици на село...
Историята на митингите и борбата ни за чист въздух е от години и е елементарно проследима. И няма нищо общо с никакви избори.
Заявяваме още, че неналичието на законодателство, което третира миризмите и тяхното издаване във въздуха е проблем, който занапред ще бъде съществено поставян на дневен ред както в България, по този начин и в Европа.
Прилагаме фактологията по тематиката:
Сдружение с нестопанска цел „ БЪДЕЩЕ ЗА СЕЛО ТРУД “, „ ЗА ЧИСТИ ВЪЗДУХ И ВОДА В РУСЕ И ОБЩЕСТВЕН СЪВЕТ-РУСЕ “, ИК „ Народоосвободителна въстаническа армия ЗАГОРА ИСКА ДА ДИША “, ИК „ ЧИСТ ВЪЗДУХ ЗА ЦАРЕВЕЦ “, Сдружение с нестопанска цел „ ОБЕДИНЕНИ БЪЛГАРСКИ РЕГИОНИ “ от години протестираме, с цел да защитим правото на хиляди хора да дишат въздух без миризми. От старта на нашите митинги до момента се смениха няколко министъри в Министерство на околната среда и водите. Свидетелства за тази наша интензивност в 10-годишен порядък има в медийното пространство.
Многократно сме желали, заявили, молили, упорствали да се вземат ограничения и да се приведат замърсителите в законни правила. Тези претенции са подадени по законов ред във всички отраслови институции и съставляват кореспонденция с хиляди страници.
 Село Труд – Отново живот като в септична яма (ВИДЕО) Село Труд – Отново живот като в септична яма (ВИДЕО)
От години жителите на пловдивското село Труд търпят ужасна миризма на фекалии, която съгласно тях идва от централата за биогаз, която се...
Осъществявали сме срещи с Омбудсмана на Република България и настоящи министри в Министерство на околната среда и водите в годините - измежду тях са инж. Ивелина Василева, Ирина Костова и.
Имаме отворени петиции в Комисията по петиции в Европейския парламент и чакаме комисари на задача, с цел да открият обстоятелствата.
Имаме отворени случаи в Комисията по околна среда в Европейския парламент.
Имаме осъществена връзка с управителния екип на централа в Швейцария и изрично няма база за съпоставяне.
Предвид гореизложеното и уповавайки се на Вашата журналистическа нравственос се надяваме причините ни да бъдат показани оптимално необятно в медийното пространство, както и се надяваме правото ни на отговор към водещите на упоменатото нагоре предаване да бъде почетено.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР